NEOS Hamont-Achel fietste naar het Natuurhulpcentrum te Oudsbergen

HAMONT – De ochtend was fris maar dat kon de sportievelingen van NEOS niet deren. Via een mooi uitgestippelde route kwamen de leden om 10 uur aan bij Camping Heuvelheide waar ze genoten van een tas koffie met ontbijtkoek. Op naar Oudsbergen om ’s middags in restaurant “Alexander” te lunchen. Stipt om 14 uur werden de deelnemers welkom geheten in het Natuurhulpcentrum. Als inleiding kregen ze een film over de geschiedenis van het centrum. Dit is ontstaan in 1976 als een soort vriendenclubje rond stichter en huidig voorzitter Sil Janssen. Omdat hij nergens terecht kon met een gewonde duif die hij gevonden had, besloot hij het zelf maar te proberen. Al vlug groeide het vriendenclubje uit tot een officieel erkend vogelasiel. In 1981 werd de feitelijke vereniging omgevormd tot een VZW; de oorspronkelijke naam Vogelasiel is intussen veranderd in Natuurhulpcentrum. Het centrum is voortdurend uitgebreid. Zo werd in 1997 het huidige hoofdgebouw geopend, met o.a. een intensive-careafdeling, een operatiekamer en een ruim secretariaat. In 2005 werd er een ruime nieuwe vleugel bijgebouwd met enkele beveiligde kooien voor grote exotische dieren, een terrariumafdeling en een volledig ingerichte quarantaineruimte. Later kocht het centrum aangrenzende terreinen over van de gemeente. Deze terreinen zullen geleidelijk in het bezit komen van het centrum. Uitbreiding is noodzakelijk gezien de enorme groei van het aantal dieren dat hier verzorgd wordt. Na een rondleiding onder leiding van gedreven gidsen konden de NEOS’ers per fiets terug naar. Onderweg werd nog een stop gehouden in Reppel waar ze bij een drankje konden nakaarten van deze mooie NEOS-activiteit.