Feest bij “De Busselkes”

dav

Het is de Wilgenhoutrups van de Wilgenhoutvlinder, een nachtvlinder. De Wilgenhoutrups is een van onze grootste houtborende insecten, met een lengte van 8 tot 10 centimeter. Deze houtborende larve verraadt zijn aanwezigheid door een zurige azijngeur, vooral doordat er meerdere rupsen in een boom zitten. Hij is verwant aan de rupsen die in Australië door de Aboriginals worden gegeten. Ze boren in wilgen en populieren, maar ook in es, iep, eik, linde en vruchtbomen. Spechten speuren naar deze grote rupsen, die veel schade aan een boom kunnen toebrengen omdat schimmels hun gangen infecteren. De rupsen verraden hun aanwezigheid door het boorzaagsel en hun uitwerpselen, die ze naar buiten werpen. Ze overwinteren tweemaal.

HAMONT-ACHEL – Op 25 mei was het weer zover, naar jaarlijkse traditie organiseerde de buurtvereniging De Büsselkes hun buurtfeest. Deze vereniging mag er trots op zijn dat ze intussen reeds 31 jaar bestaat. In een vergeten uithoek van Hamont verwierf de vereniging bekendheid in 1988, en sindsdien weet elke inwoner van Hamont-Achel waar de buurt gesitueerd is  als men praat over De Büsselkes! En zelfs het gemeentebestuur plaatste een officieel bord met “Speelplein De Büsselkes”, officiëler kan het niet.

Er werd weer hard gewerkt aan de voorbereidingen, talrijke vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om de feesttenten op te bouwen, de BBQ te organiseren, het springkasteel,… want zoals steeds duren de voorbereidingen langer dan het feest zelf, maar het werd met plezier gedaan. De laatste jaren echter is er een verandering merkbaar. Er zijn veel nieuwe jonge gezinnen komen wonen, met als gevolg ook veel jonge kinderen! En dat is geweldig voor een buurt om ook de toekomst te verzekeren. Dit is bij De Büsselkes blijkbaar geen probleem als je ziet hoe druk het was op het springkasteel, met al dat kleine grut en die blijde gezichtjes. De BBQ was ook een succes, met een uitgebreide keuze aan vleessoorten,  liefdevol en deskundig gebakken door de bestuursleden! De weergoden waren gunstig gezind, en zorgden tot laat in de avond voor een aangenaam en droog klimaat. Nadien werden de feesttenten bevolkt, waar de DJ de stemming er goed inbracht. Er werd verbroederd, gedronken, gedanst en gefeest tot in de vroege uurtjes! Wat uiteindelijk de ultieme bedoeling is, vele nieuwe bewoners leerden elkaar kennen en kregen de smaak te pakken, om te beseffen wat het betekent om in een buurt te wonen waar de mensen elkaar begroeten, en een praatje maken op straat. Waar men weet welke kinderen van wie zijn,  en er bijgevolg een ongeschreven sociale controle bestaat, die de veiligheid in de buurt ten goede komt. Daarom zijn wij overtuigd dat er voor de De Büsselkes een mooie toekomst ligt, en waar iedereen trots is om erbij te horen en eraan mee te werken. Met dank aan de bestuursleden, en alle aanwezigen, want het feest was geslaagd.