Haal je retrofiets van stal tijdens de Vaheja Fietstochten

ST. HUIBRECHTS-LILLE – Al voor het 28ste jaar op rij organiseert WTC Allemaal op de fiets de Vaheja Fietstochten. Dit jaar gaan ze door op zaterdag 6 en zondag 7 juli en zoals u gewoon bent, heeft de organisatie ook deze keer weer enkele mooie routes uitgepijld. Bovendien staat er dit jaar iets speciaals op het programma, want tijdens deze editie is het mogelijk om deel te nemen aan de tochten met uw eigen retrofiets! Doe mee en maak meteen kans op een leuke fotoshoot om u en uw stalen ros te vereeuwigen in een mooi portret. 

Wieler Toeristen Club (WTC) Allemaal op de Fiets uit Sint-Huibrechts- Lille werd in 1975 heropgericht en telt momenteel zo’n 25 leden, tussen 36 en 75 jaar oud. Dominique Vandormael was een van de leden die de club in 1975 nieuw leven inblies en bovendien is hij de bezieler van de retrofietstochten die dit jaar voor de eerste keer onderdeel uitmaken van de Vaheja Fietstochten. “Ik heb zelf een retrofiets in mijn bezit en speelde al langer met het idee om hier op de een of andere manier iets mee te doen,” vertelt Dominique. “Gelukkig kon ik binnen de club ook op veel enthousiasme rekenen en daarom hebben we beslist om dit jaar, naast de reguliere fietstochten, ook retrofietstochten te organiseren. Zo kunnen we iedereen de gelegenheid geven om deze fiets uit de tijd van toen van stal te halen en te presenteren aan het publiek.” 

Maar wat valt nu precies in de categorie van een ‘retrofiets’? “Wel,” legt Dominique uit, “een retrofiets is geproduceerd voor 1986. Iedereen die nog z’n fiets heeft mag deelnemen. Deze fietsen hebben nog een ouderwets versnellingssysteem en hebben pedalen met voetriempjes in plaats van het kliksysteem dat we vandaag de dag gewoon zijn.” Dominique vertelt verder: “Wie wil mag trouwens ook komen in een typische retro fietsoutfit: wollen trui, zwarte wollen koersbroek, witte sokjes, koerspetje of worstvalhelm. Maar dit is natuurlijk geen verplichting!” lacht Dominique. “Het is wel zo dat we alle deelnemers aan deze speciale tochten op de foto zetten. Daarna gaan we, op basis van originaliteit, één winnaar kiezen die een fotoshoot krijgt aangeboden, in samenwerking met Foto Witters uit Pelt. Zo kan de winnaar samen met zijn of haar stalen ros vereeuwigd worden op foto.” 

Met de Vaheja Fietstochten wil de club vooral het ‘samen’ fietsen promoten. “Daarom hebben we drie afstanden voorzien, zodat iedereen deel kan nemen. Gezinnen, ouderen, recreatieve wielrenners,… kortom voor iedereen wat wils. Wie de route van 35 kilometer wil fietsen, kan zowel zaterdag als zondag starten tussen 9.00 uur en 15.00 uur telkens een andere route. Wie liever 60 kilometer fietst kan starten tussen 7.00 uur en 14.00 uur en wie de langste route wil rijden, 120 kilometer, mag dan weer tussen 7.00 uur en 10.00 uur aan de start verschijnen. Wie deelneemt betaalt een kleine vergoeding, waar ook de verzekering, de deelname aan de tombola en een gratis drankje en versnapering op de controlepost bij is inbegrepen. “De tombola is een jaarlijks terugkerend iets,” vertelt Dominique. “En ook dit jaar zijn er weer mooie prijzen te winnen. Denk aan een zweefvluchten, een mountainbike, weekendjes weg, etentjes, tegoedbonnen,…Zeker de moeite waard dus!” Zowel op zaterdag als op zondag is er om 18.00 uur een trekking. De start en de aankomst is aan OC Sint Hubertus, Lille Dorp 26 in Sint-Huibrechts-Lille. Daar is een ruime parking beschikbaar voor zowel auto’s als fietsen. 

WTC Allemaal op de Fiets werd eigenlijk al opgericht in 1904, maar in 1923 werd de vereniging weer opgedoekt. Tot er in juli 1975 een doorstart werd gemaakt. Sindsdien komen de leden iedere zondag, van half maart tot eind oktober, samen om in clubverband te fietsen. “Nieuwe leden zijn trouwens altijd welkom! Wie interesse heeft, mag altijd een paar zondagen mee komen fietsen om te kijken of het bevalt.” 

Dus heb je een retrofiets of wil je gezellig mee komen fietsen op je ‘gewone’ fiets? Twijfel dan niet en neem deel aan de 28ste editie van de Vaheja Fietstochten. Voor meer info kijk op www.wtcallemaalopdefiets.be Drie lezers van het HAC Weekblad kunnen een vrijkaart winnen voor deelname aan de Fietstochten door voor 14 juni een mail te sturen met vermelding ‘Retrotochten HAC’ naar dominique.vandormael@telenet.be

Bij meerdere inzendingen zal een onschuldige hand de 3 winnaars trekken, ze zullen dan verwittigd worden.