Vier fraaie fotokaarten op Wereld Vitiligodag

REGIO – Met vier fraaie fotokaarten vraagt Vitiligo.nl op de jaarlijkse Wereld Vitiligodag, op 25 juni, aandacht voor deze pigmentaandoening. Een paar leden van de Nederlandse patiëntenvereniging tonen hierop de witte plekken op hun huid. Zichtbaar of niet, vitiligo kan mensen onzeker maken.

In Nederland hebben naar schatting 240.000 mensen vitiligo. De meeste specialisten vermoeden dat de huidstoornis ontstaat door een fout in het afweersysteem: het lichaam valt de eigen pigmentcellen aan. Zo ontstaan er witte plekken die in grootte en vorm verschillen. Ze kunnen op heel het lichaam voorkomen, of op een deel ervan; en ook haren die op witte plekken groeien worden vaak wit.

Onzeker
De zichtbare (met name in het gezicht), maar ook minder in het oog springende witte plekken kunnen mensen onzeker maken. Vooral opgroeiende kinderen ondervinden soms dat ze worden gepest. Sommigen trekken zich dan terug, bijvoorbeeld als in korte kleding wordt gesport. Of ze dragen tijdens warme dagen bedekkende kleding. Door te camoufleren kunnen mensen met vitiligo hun huid bedekken; of ze hopen met het volgen van een tijdrovende lichttherapie dat weer pigment terugkeert.

Rolmodellen
Anderen dragen hun vitiligo met trots met zich mee. Hen lukt het te zijn wie ze zijn, (juist) dankzij de witte plekken. Steeds vaker zoeken rolmodellen de schijnwerpers op. Het Amerikaanse fotomodel Winnie Harlow is hier een beroemd voorbeeld van. In ons land laten ook Leo (64), Sharista (28) en Nienke (14) zich niet tegenhouden. Op de fotokaarten tonen ze niet alleen hun vitiligo, maar ook vertellen ze vol trots hun verhaal.

Fotokaarten
Op 25 juni brengt Vitiligo.nl met vier fotokaarten de pigmentstoornis onder de aandacht. Alle leden ontvangen het setje die week bij hun kwartaalblad Spotlight!Nog geen lid? Wie zich nu aanmeldt, krijgt het toegestuurd na aanmelding bij de vereniging. Voor meer informatie, zie www.vitiligo.nl/over-ons/lid-worden-van-vitiligo-nl