Opening fotofestival Pelt

PELT – Het 2e Pelts Fotofestival werd vorige zondag 2 juni officieel geopend in de grote zaal van CC Palethe. Niet enkel werden er Awards uitgereikt in diverse categorieën, ook was er rondom CC Palethe heel wat animatie voorzien. 

Tijdens de opening werden de Award winnaars bekend gemaakt en gehuldigd. Een internationale professionele jury met als voorzitter Johan Brouwers heeft een keuze moeten maken onder meer dan 600 inzendingen van 233 fotografen uit 16 landen. Er werd brons, zilver en goud toegekend aan zowel een categorie amateur- als professionele fotografen. Daarnaast waren er in beide categorieën ook eervolle vermeldingen met als extra een categorie Beloftevolle Jongeren en Creatieve fotografie. Alle aanwezige winnaars werden op het podium door burgemeester Frank Smeets gefeliciteerd. De goud-winnende foto’s van zowel de amateurs (Livinus Bleyen, Koersel) als de professionelen (Martin Krystýnek, Slovakije) werden door pianist Johan Taens voorzien van een eigen interpretatie-compositie. Uittredend minister van Cultuur Sven Gatz was speciaal vanuit Brussel naar Pelt overgekomen om dit tweede fotofestival mede te openen. De overheid subsidieert immers een deel van dit festival. De minister vertelde in zijn toespraak dat hij reeds als kleine jongen elke vakantie naar Overpelt kwam waar hij dan logeerde bij een oom en tante op de Oude Markt. Hij herinnerde zich de speeltuin Het Pelterke, bosbessen plukken en vooral ook de kermis. Verder waren er nog toespraken van bezielster en coördinator Carine Van Gerven en schepen van cultuur Niels Valkenborgh. Peltenaar Stijn Meuris gaf via een videoboodschap op het grote scherm zijn typische en zeker ook grappige beschrijving van één van de winnende foto’s. Het hele gebeuren werd door een  volle zaal enthousiast gevolgd waarna men nog even kon nagenieten of -praten op een receptie in de foyer. Bij de uitgang van CC Palethe stond geheel in het teken van dit festival een opvallende caravan waarin ieder die dat wilde gratis foto’s kon laten maken. In de caravan lagen allerlei hoedjes en attributen die gebruikt mochten worden om de foto’s nog wat op te vrolijken. Ook in de namiddag was er in het kader van het festival allerlei animatie voorzien op de Oude Markt. Kortom alles is uit de kast gehaald om deze tweede editie in het nieuwe Pelt succesvol te maken. Het volledige plan van de route is verkrijgbaar bij de balie van Palethe, Pelle Melle en diverse horecazaken in Pelt. Het 1e festival vond nog voor de fusie plaats en was derhalve alleen zichtbaar in Overpelt. Nu na de fusie zijn ook Neerpelter locaties die hierin participeren. De foto’s zijn te bewonderen tot 30 september. Alle verdere info met onder meer een lijst van alle deelnemende fotografen is te vinden op www.fotofestivalpelt.be.