Pinksterrit 2019   

Borkel & Schaft – Hippische Vereniging “St. Servatius” uit Borkel & Schaft organiseert op 1e Pinksterdag, 9 juni, een koetsentocht met dit jaar meer dan 40  authentieke rijtuigen.  Dit jaar is gekozen voor een geheel nieuwe opzet van de Pinksterrit. De Pinksterrit zoals deze in het verleden werd georganiseerd is ons een beetje uit zijn jasje gegroeid. 

De vereniging heeft alles op alles gesteld om de traditionele koetsentocht wel te laten doorgaan, maar de door ons georganiseerde braderie en randactiviteiten in het centrum van Borkel komen te vervallen. De start en finish van de route is dit jaar bij het Rijtuigenmuseum van de Familie Van Den Heuvel aan de Molenstraat. Daar vindt ook de jurering plaats.

De eerste koetsen zullen om 10.00 uur vertrekken. Ze vervolgen de route individueel richting Borkel en Schaft waar we ze tussen 11.30 uur en 14.00 uur verwachten. 

Op het weiland aan de Dorpsstraat zullen de koetsen door een professionele omroeper gepresenteerd worden. De deelnemers krijgen hier een lunch aangeboden. 

Op dit weiland nabij de Dommelbrug is iedereen welkom om de koetsen van dichtbij te bekijken en informatie te vergaren. Na de lunchpauze vervolgens ze de route richting België, waarbij de koetsen via de Achelse Kluis weer richting Valkenswaard gaan. Onze koetsentocht, de “Pinksterrit” genaamd, is een traditionele klassementsrit die is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands kampioenschap van het Traditioneel Gerij.  De traditionele koetsentocht onderscheidt zich door de zorgvuldige afwerking van koets, tuig en paard. Hierbij besteden koetsier en passagiers de grootste zorg aan passende en originele kleding. Het gaat hierbij om het mooiste geheel van koets, paard(en), tuig en passende kleding die overeenstemt met het oorspronkelijk gebruik van de rijtuigen. Het is als het ware een rijdend museum.