Daan Verheyen wint derde prijs op internationale cellowedstrijd

PELT – Peltenaar Daan Verheyen (12 jaar) heeft de derde prijs behaald van de internationale cellowedstrijd Prix Edmond Baert in Sint-Pieters-Woluwe. Dit is een jaarlijks concours met vier categorieën, ingedeeld volgens leeftijd. Daan heeft meegedaan in categorie A voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Het is een wedstrijd in drie fasen. In de eerste fase sturen de kandidaten een video op, die door de jury beoordeeld wordt. Wie geselecteerd wordt, doet mee aan de halve finale op vrijdag. Daarna wordt er bekend gemaakt wie mag deelnemen aan de finale op zaterdag. Op basis van deze drie rondes worden de prijzen toegekend. In de jury zetelen vier erkende persoonlijkheden uit de cellowereld, onder wie ook Edmond Baert, ere-docent aan het Koninklijk conservatorium van Brussel, naar wie de prijs werd vernoemd. Het niveau van de wedstrijd lag dit jaar erg hoog, aldus de jury. In de twee hoogste categorieën (conservatoriumstudenten) werd daarom zelfs een gedeelde eerste prijs toegekend. Daan Verheyen begon op 6-jarige leeftijd met cello. Hij volgt les bij leraar Daan Devos aan de viool- en celloschool ‘Kortjakje’ in Booischot, die volgens de Suzuki-methode werkt. Hierbij leren (jonge) kinderen muziek op dezelfde manier als hun moedertaal: de ouders leren het instrument ook spelen, zodat de kinderen hen kunnen naspelen. Deze methode vertrekt vanuit het muzikale gehoor; de theorie komt pas later.