Stormschade in Pelt en omstreken

PELT – Het is alweer meer dan een week geleden dat er een stevige storm over ons land raasde en in dit geval ook in Noord-Limburg behoorlijk heeft huisgehouden. Als we even kijken welke schade er zoal was in Pelt is dat zeker de moeite al. In een appartementsgebouw aan de Rodenbachlaan sloeg de bliksem in op de alarminstallatie en dienden de bewoners uit voorzorg te worden geëvacueerd. In de ‘Tuin van Cordens’ in Sint-Huibrechts Lille werd een oude acasiaboom door de wind neergehaald. Op De Roosen kwam een grote boom dwars op de weg terecht en rukte in zijn val nog enkele elektriciteitskabels mee waardoor een aantal bewoners zonder stroom kwamen te zitten. Ook op de Hamonterweg ter hoogte van de BMW garage versperde een omgevallen boom het verkeer. Nog op enkele plaatsen raakten bomen geknakt of vielen met wortels en al gewoon omver. Zo waren er langs het kanaal tussen de Kettingbrug en Sint-Huibrechts-Lille nogal wat bomen neergemaaid en ook in de Stationsstraat werd een boom compleet met wortels uit de grond gerukt. De bewoners kwamen er met de schrik vanaf want de boom raakte gelukkig net niet hun huis (zie foto). Bij storm zoals deze schiet de Hulpverleningszone Noord-Limburg in actie. Er kwamen die avond zomaar even 426 meldingen van storm of -waterschade binnen. Deze zone verenigt en beschermt de gemeenten Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Ham, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Pelt en Peer. Zij is opgericht in 2015 en bestaat uit drie brandweerposten: Bree, Lommel, Pelt en Leopoldsburg. In elk van deze posten is er tijdens de dag een minimale bezetting om een goede dienstverlening te garanderen. De hulpverleningszone beschikt zowel over brandweermannen als ambulanciers en zijn 24/24 en 7/7 paraat. Soms is de te bestrijden ramp zo groot dat ook de andere hulpverleningsposten van Limburg opgeroepen worden. Dat was onder meer het geval bij de brand bij een bedrijf in Nolimpark op 7 juni waar alle Limburgse brandweerkorpsen werden opgetrommeld. Bij die brand ging 5.000 m2 magazijnruimte van tribune- en stoelenbedrijf Jezet Seating volledig in de vlammen op. De productieruimte kon dankzij het brandweeroptreden gered worden. Via een sms alert kregen alle inwoners van Pelt uit voorzorg een alert om ramen en deuren gesloten te houden. Burgemeester Frank Smeets: “We wilden geen enkel risico lopen. Daarom is deze sms alert aan alle inwoners verstuurd. “ Dringende meldingen voor de Hulpverleningszone Noord-Limburg kunnen gedaan worden op tel.nr 122 terwijl de oproepen  voor stormschade en/of wateroverlast gemeld kunnen worden op tel.nr. 1722.