NMC Café over lokaal voedsel en voedseleducatie

WEERT – Op zondag 16 juni vindt van 11.00 tot 12.00 uur voor de tweede keer het NMC Café plaats in de grote zaal van het  Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Onder leiding van presentator Frans van Tuel praten gasten over de onderwerpen lokaal voedsel en voedseleducatie. 

Het NMC Café haakt hiermee in op het project Jong Leren Eten, dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden op Het Kwadrant en het NMC. Eerstejaars leerlingen hebben lokale producten gekocht, klaargemaakt en geproefd.

Jong Leren Eten is onderdeel van de nationale voedselagenda en wil kinderen in de kinderopvang en het onderwijs voedselvaardig maken. In het project leren de jeugd/jongeren over gezonde voeding voor henzelf én de aarde, zodat ze zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes kunnen maken. De laatste jaren is er een toename van overgewicht en chronische ziekten te zien. De gezondheidsverschillen worden groter. Evenals  de druk van de landbouw en vleesproductie op het klimaat. Allemaal redenen om jonge mensen voedselvaardig te maken.  Voor het tweede NMC Café op 16 juni zijn als gasten uitgenodigd de Limburgse coördinatoren Jong Leren Eten Truusje Diepenmaat (adviseur gezondheidsbevordering) en John Steijns (consulent NMC Maastricht), Gunter Aerts (docent van Het Kwadrant), Jaap Tak (vrijwilliger NMC en chef-kok), Eric van der Putten (agrariër) en Ron Geurts (stichting Herenboeren). Daarnaast is er livemuziek van Janneke Verspagen op fluit.en een kleine proeverij. 

Tijdens een NMC Café gaan de sprekers in een gemoedelijke sfeer met elkaar in debat over een actuele onderwerp dat raakvlakken heeft met de natuur, milieu en duurzaamheid. De presentator stelt vragen aan de gasten, maar ook het aanwezige publiek kan vragen stellen. De gesprekken worden, afhankelijk van het onderwerp, afgewisseld met demonstraties, proefjes, uitdelen van hapjes en live muziekoptredens door leerlingen van het RICK en de Philips van Horne sg. Van de tafelgesprekken worden video-opnames gemaakt, zodat die later via diverse mediakanalen, waaronder YouTube en de website van het NMC Weert, kunnen worden teruggekeken. Het eerste NMC Café was op 17 maart 2019 en ging over de Waterschapsverkiezingen.