NEOS Pelt ging naar Luik

PELT – Zo’n twee weken geleden trokken 50 leden van Neos Pelt naar Luik. De groep vertrok aan de Place Saint-Lambert, waar ze het Prins-bisschoppelijk Paleis bewonderden. Luik was vroeger een bisschopsstad, met een prins-bisschop die zowel een kerkelijk als een wereldlijk heerser was. Op de Place du Marché staat De Perroen, gebouwd op een fontein. Met een perroen liet men vroeger zien dat men stadsrechten had. Op ditzelfde plein staat La Violetta, het huidige stadhuis, gebouwd in natuursteen en dat opvalt door zijn grote pui. De rue Hors-Château bevond zich in de middeleeuwen buiten de muren van de stad, één van de mooiste straten van Luik. De Impasse Venta is zo een verrassend smal steegje met een klein binnenkoertje. Een volgende bezienswaardigheid is de indrukwekkende Montagne de Bueren, een straat met 374 treden en aan weerszijden van de trap oude begijnhoven. Voor het middagmaal gingen we naar Le Cloître, een restaurant in het Museum van het Waalse leven. Een korte trip met de bus bracht de groep bij de Prince Albert voor een tocht op de Maas. Gedurende twee uren voerden ze langs de jachthaven en onder verschillende prachtige bruggen, overblijfselen van belangrijke gebeurtenissen in Luik. Het einde van de rondleiding was voorzien in het station Guillemin, een spraakmakend architecturaal kunstwerk, ontworpen door architect Santiago Calatrava, dat ingehuldigd werd in 2009.