Open dag Zorgboerderij ’t Schutje

SOERENDONK – Martien en Riny Winters stellen zaterdag 22 juni hun Zorgboerderij ’t Schutje open voor iedereen die geïnteresseerd is in de activiteiten die hier plaatsvinden. Ze runnen de Zorgboerderij al sinds 2006, omdat ze graag wilden dat ook andere mensen konden genieten van deze bijzondere plek. Toen de kinderen van Martien en Riny het huis uit gingen, bedachten ze dat ze wel erg veel ruimte hadden. Ze wonen erg vrij en beschut, net buiten het centrum van Soerendonk. Het leek hen een mooi idee om ook andere mensen daarvan te laten genieten. Rinie werkte als verpleegkundige bij zorgorganisatie Valkenhof en haar man had al jaren ervaring in het opleiden en trainen van paarden. Zo ontstond het idee om een zorgboerderij te beginnen.

“Hier kunnen mensen terecht die in aanmerking komen voor dagbesteding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)”, vertelt Riny. “In samenwerking met Land van Horne, zorgtrajectbegeleiders, zorgmakelaars en het sociaal team van de gemeente weten mensen met deze zorgvraag ons te vinden. We hebben een gemêleerd gezelschap, van achttien tot negentig jaar. Mensen hebben een beperking die pas later is ontstaan, zoals geheugenproblemen of een spierziekte. Het is fijn om verschillende mensen te hebben, zowel oud als jong, want de jongeren zwengelen de ouderen aan. Ze kunnen elkaar ook helpen. De mensen versterken elkaar.” Op ’t Schutje komen alleen mensen uit Cranendonck. Zo wordt het kleinschalig gehouden. Riny vertelt hoe ze hier regelmatig mooie vriendschappen ziet ontstaan. “Mensen leven soms in een isolement en hier krijgen ze contact met elkaar. We zien dat ze elkaar ook buiten de Zorgboerderij gaan ontmoeten en dat er vriendschappen ontstaan.”

Deelnemers werken dagelijks onder deskundige begeleiding van zes gekwalificeerde medewerkers en zes vrijwilligers aan diverse werkzaamheden en projecten. Ze kunnen bijvoorbeeld tuinieren, werken met dieren, koken of deelnemen aan creatieve activiteiten, zoals schilderen, boetseren en houtbewerking. Soms maken ze dingen voor zichzelf en soms projectmatig. Riny: “Dan maken ze bijvoorbeeld samen vogelhuisjes. De één zaagt ze, de ander zet ze in elkaar en weer een ander schildert ze. Die producten verkopen we ook op de open dag.” Tijdens de open dag kunnen alle geïnteresseerden zien hoe het er hier dagelijks aan toegaat. De medewerkers leiden belangstellenden rond en beantwoorden vragen. De koffie staat klaar en u kunt genieten van een zelfgebakken wafel. Er is live muziek en u kunt er eigengemaakte creaties bekijken en kopen. Kinderen kunnen hun eigen vlieger of fluitje maken, zich laten schminken of een ritje maken op de huifkar. En het is meteen een gezellige familiedag voor deelnemers, vertelt Riny: “Zij nemen hun familie mee om te laten zien wat ze hier allemaal doen. We maken er met zijn allen een gezellige dag van.” Het adres van Zorgboerderij ’t Schutje is: ’t Schutje 4 in Soerendonk. U bent van harte welkom op zaterdag 22 juni tussen 13.30 en 16.00 uur.​​​​​​​