“Simsalabim” schoolvoorstellingen van KANL in CC Palethe

PELT – Voor het 1ste en 2de leerjaar van alle basisscholen in Noord-Limburg was er de voorbije week een mogelijkheid om in de theaterzaal van CC Palethe in Pelt een voorstelling bij te wonen die volledig opgebouwd is door leraren van de Kunst Academie Noord-Limburg (KANL). De bedoeling is om kinderen al op vroege leeftijd warm of attent te maken om nu of later mogelijk iets te gaan doen op het gebied van muziek, dans of toneel. Of de kinderen die zo’n prachtige voorstelling gezien hebben uiteindelijk ook kiezen voor een creatieve opleiding naast hun school is moeilijk meetbaar. Feit is wel dat het voor veel kinderen dikwijls een eerste kennismaking is met professioneel theater waarbij op het einde van de voorstellingen nadrukkelijk wordt aangegeven dat zij dit zelf ook kunnen leren. Velen zullen dikwijls kiezen voor sport als vrijetijdsbesteding terwijl anderen verborgen interesses of talenten bezitten die dan plots boven komen drijven. De leraren “podiumkunsten” van KANL organiseren dit soort voorstellingen reeds zo’n jaar of tien. Nu echter was duidelijk wel een hoogtepunt bereikt in hun professionele aanpak. De muziek van deze voorstelling, met uiteraard live muziek, was volledig geschreven door docent Johan Thaens. Hij wist precies de juiste melodieën te plaatsen op alles wat de acteurs en dansers op het podium bewerkstelligden. De instrumenten waren een viool, cello, dwarsfluit, piano en gitaren waarmee ze de meest passende muziek creëerden bij deze voorstelling. Soms leek het qua uitstraling en sfeer wel een musical uit het Efteling theater.  Een leuk idee van Johan Thaens, de componist, was om de diverse klassen die naar de voorstelling zouden komen alvast twee in de voorstelling gebruikte liedjes toe te sturen die ze ruimschoots voor die voorstelling konden instuderen. Zo kreeg je bij de theatervoorstelling een bijzonder interactief gebeuren. De kinderen konden als het ware bijna niet wachten om hun ingestudeerde liedjes luidkeels mee te zingen. Dat kon in de meeste gevallen uiteraard ook alleen maar omdat de betreffende leerkracht hier vooraf aandacht aan die liedjes besteed had. Behalve die liedjes leefden deze kinderen sowieso al erg mee met het toch wel een uurtje durende verhaal. De heks in de voorstelling hoefde bijvoorbeeld nog maar even het podium op te komen of de hele zaal begon de aanwezigheid van haar al uit te jouwen. Behalve de geslaagde voorstelling was alles ook tot in de puntjes voorbereid. Het decor en de nodige attributen waren sfeervol gekozen en (zelf)gemaakt. De kostuums en schmink ook.  De voorstelling was dusdanig professioneel opgezet dat dit eigenlijk doorheen geheel Vlaanderen een plekje zou moeten krijgen waardoor kinderen hun talenten kunnen ontdekken. De voorstelling gaat over een rustige zolderkamer waar afgedankte muziekinstrumenten mooie muziek spelen en poppen aan het dansen gaan tot er op een dag een lelijke, gevaarlijke heks de zolder komt bewonen. Zij haat muziek en alle muziekinstrumenten worden door haar betoverd waardoor ze niet meer kunnen spelen. Meer dan 1.800 kinderen uit Noord-Limburg mochten deze voorstelling met twee tot drie voorstellingen op één dag van maandag 17 tot en met woensdag 19 juni beleven. Op de eerste plaats een pluim voor KANL en hun enthousiaste leerkrachten maar ook voor de mooie locatie, het theater van CC Palethe waardoor dit alles mogelijk gemaakt is. Voor meer informatie kijk op www.kanl.be