Stekkerhandeling opent Zonnepark Budel

De openingshandeling werd onder meer verricht door wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck.

Stekkerhandeling opent Zonnepark Budel

Zonnepark Budel, de Dorpleinse zonnepanelenweide, die al bijna een half jaar stroom produceert, is vrijdag 14 juni officieel in gebruik genomen. De openingshandeling werd onder meer verricht door wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck.

De opening gebeurde op symbolische wijze, met het insteken van een grote, groene stekker. De ‘echte’ stekker werd in november vorig jaar ingestoken. Sinds de aansluiting op het elektriciteitsnet heeft Zonnepark Budel al 12.500 woningen van schone energie heeft voorzien. 

Het Dorpleinse zonnepark van 120 voetbalvelden groot is begin december vorig jaar gestart met de productie van groene stroom. De zonnepanelenweide is in amper een half jaar aangelegd. Het park, met 154.000 zonnepanelen een van de grootste van Nederland, is gerealiseerd op de gesloten bekkens van zinksmelter Nyrstar. Hierin zijn reststoffen van de productie van zink opgeslagen.

Afgelopen vrijdag passeerden rondom de openingshandeling heel wat indrukwekkende getallen de revue. 

Voor de realisatie van het zonnepark is in totaal 1.200 kilometer aan bedrading aangelegd. Als de panelen naast elkaar zouden worden gelegd, dan overbruggen ze een afstand van in totaal 150 kilometer. Het park kan 44 miljoen kilowattuur aan duurzame energie opwekken. Dit levert een enorme CO2-besparing op.

Het zonnepark is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Cranendonck en het Britse zonne-energiebedrijf Solarcentury. Het zonnepark was tijdens de ingebruikname eventjes de grootste in zijn soort in Nederland. “Inmiddels staan we op plek twee, maar ook wij zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe zonneparken”, zegt Evert Vlaswinkel, directeur van Solarcentury Benelux in Helmond. 

Het Britse moederbedrijf Solarcentury is samen met de Duitse energieproducent Encavis AG eigenaar van het zonnepark.

Ook bijna honderd Nederlanders hebben door deel te nemen aan een growdfundingsactie geïnvesteerd in het zonnepark. Gezamenlijk is in zes weken 250.000 euro opgehaald als onderdeel van een crowfundingscampagne. De fondsen, opgehaald via Rabo&Crowd (een gezamenlijk initiatief van Rabobank en Nxchange), zijn bedoeld voor een herfinanciering van het zonnepark.

Investeringen startten vanaf 500 euro. De nieuwe 96 investeerders zijn inwoners van binnen en buiten de gemeente Cranendonck. “Het is een leuk alternatief voor mensen die zelf niet in de gelegenheid zijn om zonnepanelen op hun dak te leggen”, aldus Vlaswinkel, die verwacht dat de belangstelling voor dergelijke initiatieven de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Vlaswinkel: “De energiemix in Nederland ontwikkelt zich elke dag. Hierbij wordt zonne-energie een steeds populairdere keuze voor zowel investeerders als het grote publiek als gevolg van de dalende kosten van nieuwe zonnetechnologie en de groeiende vraag om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken.”

Zonnepark Budel is volgens hem een goed voorbeeld van wat er op nationale schaal kan worden bereikt. Vlaswinkel: “Zowel op het gebied van productie van significante hoeveelheden duurzame energie voor het net, als het creëren van nieuwe mogelijkheden voor het grote publiek om een bijdrage te leveren aan de transitie naar schone energie in Nederland.”

Marcel Gerritsen, directeur strategie en innovatie van Rabobank Bedrijven, voegt hieraan toe: “Dit zonnepark toont aan dat zonne-energie kansen biedt voor particuliere investeringen, maar ook dat er vanuit het publiek belangstelling is voor investeringen die een goed rendement opleveren en tegelijkertijd de maatschappij en het milieu ten goede komen.”