Fietsen door de bomen

HECHTEL-EKSEL – Vrijdag 14 juni werd in Hechtel-Eksel ‘de fietsbrug’, onderdeel van het Limburgs fietsroutenetwerk, officieel geopend. Deze geheel nieuwe fietsattractie is gelegen in Bosland. Dat is een zeer groot natuurgebied en ligt aaneengesloten binnen de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt, Lommel en Peer. Stap voor stap wordt het eens zo afgelegen stukje België op de kaart gezet zowel in binnen- als  buitenland. Limburg krijgt er nu dus een nieuwe toeristische trekpleister bij. Na de aantrekkelijke fietstocht door het water in Bokrijk krijgt ook Noord-Limburg nu iets waar fietsers of toeristen speciaal voor zullen komen. Dit soort belevingsattracties vind je bijna nergens en veel mensen willen dit wel eens zien, eens meemaken wat het is om hoog door de kruin van de bomen te fietsen. Uiteraard zal niet alleen de toeristische sector er wel bij varen, ook mensen uit deze regio kunnen voortaan een extra bestemming in hun fietstocht inplannen. Het bouwwerk is te vinden via fietsknooppunt #272 Pijnven, Hechtel-Eksel, Bosland.  De brug heeft het model van een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter en stijgt geleidelijk van drie tot vier procent 

tot tien meter hoog. De geheel stalen constructie is zo’n 700 meter lang. Om optimaal te kunnen genieten van de natuur en om de veiligheid te garanderen gebeurt het fietsen op deze brug in één richting. Men kan er dan ook comfortabel met twee langs elkaar fietsen. De dragende kolommen werden afwisselend op één, twee tot drie meter van elkaar geplaatst, ongeveer net zoals de bomen die er daarvoor stonden. In de nabijheid van deze constructie is ook een informatie- en rustpaviljoen gemaakt met de stammen van de bomen die plaats hebben moeten maken voor de brug. Voor de realisatie van dit project was een budget voorzien van € 2.000.000