Het geheim van echte producten

NEDERWEERT – Het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind is niet alleen bekend om haar oude ambachten en de gezellige kinder-doeactiviteiten. Het museum besteedt ook heel veel tijd en aandacht aan alles  rondom het behoud van natuur, cultuur en de kennis van het echte product. Veel kinderen (maar ook sommige  volwassenen) genieten dagelijks van producten waarvan de herkomst niet echt mee bekend is.  Met het bouwen van de Peelboerderij zal daar structureel verandering in komen en krijgt cultuureducatie een nog dominantere plek in het leukste openluchtmuseum van Nederland. Maar tot die tijd zitten de vrijwilligers niet stil en staan middagen als zondag 23 juni op het programma.

De meesten kennen het van de pannenkoek, de stroop uit de potjes. Of het gezond is valt te bezien, maar de meeste kinderen vinden het heerlijk en er zit in ieder geval minder slechte (kleur)stoffen in dat de gemiddelde zoetigheid uit de winkel. Stroop maken is een eeuwenoude traditie. In bijna elke boerderij van Midden Limburg waren er boeren die de overvloed aan appels en peren lieten verwerken tot stroop.  Vanaf de 19de eeuw pas

begon de opmars van de suikerbiet in de Europese landbouw en door het verwerken van suikerbieten in de stroop werd deze vanzelfsprekend veel zoeter. Stroopsoorten waarin suikerbieten zijn verwerkt worden ook wel   “rinse “appelstroop genoemd. De stroopmakers van Eynderhoof hebben een prachtig eigen domein: de stroopmakerij “Heldens”, die met zijn  15 meter hoge schoorsteen de bezoekers van het museum al van ver begroet.  Vanuit een eigen ouderwets recept worden de grote ketels op temperatuur gebracht voor het bereiden 

van de “Einderstroop”. Tijdens het koken is er voldoende tijd om bezoekers te informeren over het maken en de smaken van stroop. Maar er is ook nog aandacht voor de productie van wijn en kan er geproefd worden. Verder wordt op deze zondag het ambacht boterstoten gedemonstreerd, echte boter welteverstaan!

Het museum is op deze zondagmiddag in bedrijf en kan er van alles beleefd, ontdekt en bewonderd worden. Natuurlijk ook voldoende ruimte op een van de vele terrassen waar met een glimlach koffie, vlaai en diverse drankjes genuttigd kunnen worden. Het gebak is natuurlijk uit eigen bakhuis. De muziek wordt deze middag verzorgd door Clarinet Choir en het museum is op 23 juni geopend van 13.00  tot  17.00 uur. Meer informatie? Bezoek de website www.eynderhoof.nl