Sint-Jobswandeling van De Grevenbroekers

HAMONT-ACHEL – Onder een stralende zon vertrokken zondag 9 juni, 1114 wandelaars bij voetbalkantine Excelsior voor de Sint-Jobswandeling. De organisatie was in handen van wandelclub De Grevenbroekers.Er was een ruime keuze aan afstanden, van 5 tot 24 km.

Men vertrok door natuurgebied Warande. Een schitterend landschap bestaande uit weilanden en poelen. Wandelend via smalle paadjes door bossen en veldwegen bereikten de wandelaars de Geologische Tuin met daar aan de overzijde de ruïne van Hoeve De Waag, in de jaren 1700 opgericht tussen twee korenmolens. De wandeling ging verder richting De Tomp. Deze toren deed vroeger dienst als windmolen. Dit erfgoed is nu in privé-bezit.  Daarna werd verder gewandeld naar de Warmbeek. Via de prachtige natuurlandschappen langs de oever van deze rivier kwam men bij wandelgebied Het Mulke. Daarna werd gerust bij het Scoutsheem. Na de koffie ging het verder naar de Beverbeekse Heide. Een prachtig heidelandschap, zanderige wegen, dennenbossen en heidevelden. Hier kruisen ze de grens met Nederland om het unieke natuurreservaat van de Leenderheide te ontdekken. Via grenspaal 174 bereikte de wandelaars terug de Belgisch-Nederlandse grens met ten noordwesten van Hamont de Replica van Den Doodendraad. Deze reconstructie geeft een uitstekende indruk van de impact van deze Duitse versperring op de omgeving tijdens W.O.1. Stilaan komt men weer terug bij het Scoutsheem voor een tweede rustpauze. 

Hierna wordt aan de laatste kilometers van de wandeling begonnen/ Deze  voert door de prachtige natuur van gemengde loofboombossen, weilanden en bospaadjes. Tot de laatste meters blijft het genieten van deze prachtige wandeling rondom Hamont-Achel. De Grevenbroekers danken alle wandelaars en hopen er velen terug te verwelkomen op hun volgende Kluiswandeling op 13 oktober 2019.