Verslag fietsvakantie juni 2019

PELT – Dertien Neos Pelt fietsers vertrokken op maandag 3 juni aan het Glazen Huis in Neerpelt voor een fietsvijfdaagse richting Swalmen, vlakbij Roermond. De weergoden waren de deelnemers gunstig gezind en de eerste etappe verliep zoals gepland.  Ze fietsen langs het kanaal Bocholt-Herentals, vervolgens langs de Zuid-Willemsvaart richting Weert en daarna dan de bossen in. De eerste halte was voorzien in Ell. Over zacht lopende paden gingen ze daarna verder richting Roermond, met een tussenstop in Horn. 

Roermond centrum vraagt, omwille van het drukke verkeer,  concentratie van de fietsers, maar “de fluohesjes” maakten de automobilisten duidelijk dat er een groep fietste. Dat zorge voor meer veiligheid voor de fietsers. Even later bereiken de mensen van Neos hun hotel in Asselt, een klein kerkdorpje van Swalmen, met slechts enkele honderden inwoners.  Tijdens een van de volgende uitstappen zullen ze het prachtige kerkje van Asselt gaan zien. De bagage was door de taxidienst afgeleverd. Na het inchecken en opfrissen wachtte het avondeten en daarna was het al vlug slaaptijd. Na een flink ontbijt werd begonnen aan de  dagelijkse etappe van ca. 55 km.  De “Neos gele hesjes” slingeren over bospaadjes, over grindweggetjes, over glooiend terrein,  tussen de bomen door, een prachtig zicht! 

De groep passeert enkele kleine dorpjes langs de Maasoevers. De meeste zijn bekend om hun schutterijen: Wessem, Grathem, Sint-Odilienberg.  Ze rijden vlak naast de centrale van Maasbracht.  En ze fietsen zelfs door Duitsland, door een oud militair domein dat nu een natuurpark is. Het is er heerlijk stil en de vogeltjes fluiten hun deuntjes, genieten! Aan het einde van de dag wacht een uitgebreide maaltijd, waarbij de kok zowel de vis- als   vleeseters, zelfs de vegetariërs op hun wenken bedient. Een heerlijk dessert en een goed glas wijn of biertje maakt alles compleet. 

Vrijdags volgt dan weer de laatste rit naar huis. In Roermond komen de fietsers via de Maasbrug  weer op rustigere fietspaden. Ze toeren door het witte stadje Thorn en houden halt in Neeritter. Na een lichte lunch werd koers gezet richting België. Nog even halt houden aan de Luysmolen in Bocholt en dan terug naar Pelt. De deelnemers  hebben ongeveer 275 km afgelegd op deze vijf dagen. ’s Morgens was het meestal fris maar overdag was er veel zon. De regenjassen zijn niet uit de fietstassen geweest!  Ze hebben prachtige, goed voorbereide tochten gereden, veel gevarieerde natuur gezien en leuke babbels gehad.  Iedereen kwam weer veilig thuis. Een vakantie om volgend jaar opnieuw te doen!