Nathasja uit Budel doet mee met Toons Toppers Weert

BUDEL -Op 5 en 6 september zullen weer heel wat teams te voet of per fiets de Mont Ventoux proberen te bedwingen tijdens het ‘Groot verzet tegen kanker’ evenement. De Toons Toppers uit Weert zijn al voor het zevende jaar op rij van de partij. Voor veel deelnemers is dit niet enkel een sportieve strijd, maar ook een symbolische strijd tegen kanker. Zo ook voor Nathasja van den Eerenbeemd (40 jaar) uit Budel. “Na mijn strijd tegen pancreaskanker had ik niet gedacht dat ik nog zo’n grote uitdaging aan zou gaan,” vertelt ze. “Ik doe dit niet enkel om gelden in te zamelen voor het goede doel, maar ook voor mezelf, ter afsluiting van een woelige periode.” 

Door Jana Poukens

Nathasja zal dit jaar, samen met nog 14 andere wandelaars van Toons Toppers Weert de Mont Ventoux beklimmen. Een traject van maar liefst 26 kilometer, alleen maar stijl omhoog. “Ik ben altijd een heel sportief persoon geweest,” begint Nathasja haar verhaal. “Dansen, sporten, wandelen,… stilzitten was niet aan mij besteed. Tot ik in augustus 2017 de diagnose schildklierkanker kreeg. Na een pittige periode ben ik gelukkig weer genezen verklaart, maar dit neemt niet weg dat ik zowel fysiek als psychologisch een enorme klap heb gehad.” Toch is er iets positiefs uitgekomen, want door haar ziekte kwam Nathasja in contact met het Toon Hermans Huis Weert. “Daar vond ik een luisterend oor en kon ik terecht met mijn verhaal. 

Zo moest ik dit niet iedere keer bij mijn familie of vrienden neerleggen want zij hadden het natuurlijk ook niet gemakkelijk met de diagnose. Bij het Toon Hermans Huis werd ik begrepen, kreeg ik tips,… en dit heeft een grote positieve impact gehad op mijn verwerkingsproces.” Nathasja vertelt lachend verder:  “Omdat ik geen zittende kont heb, voegde ik me al snel bij het wandelgroepje van het Toon Hermans Huis. Samen gaan we twee keer per maand wandelen. Sommigen van deze club hadden in het verleden al meegedaan aan dit evenement en zij vertelden wat een unieke ervaring dit was en wat een impact het op ze had. Zo begon ik ook met het idee te spelen om mee te doen en ja hoor, dit jaar is het zover! Samen met 14 andere wandelaars van onze club ga ik te voet de Mont Ventoux op!” Nathasja benadrukt dat ze deze uitdaging puur en alleen voor zichzelf aangaat. “Ik wil me volledig focussen op mijn weg uit het dal,” gaat ze verder. “Eigenlijk wil ik mijn lichaam nog één keer tot het sportieve uiterste laten gaan en zelf zien én voelen waar mijn grenzen nu liggen. Natuurlijk ben ik ook ontzettend blij dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen aan het goede doel. Want van alle gelden die ingezameld worden door de verschillende deelnemers doneert Stichting Mont Ventoux 60% aan het KWF, het overige bedrag gaat dan naar een goed doel dat je zelf kiest, in mijn geval dus het Toon Hermans Huis Weert.” Het Toon Hermans Huis is een inloophuis voor iedereen die met kanker geconfronteerd wordt. Het is een huiselijke ontmoetingsplaats voor lotgenoten, als ondersteuning. Bovendien worden er heel wat activiteiten georganiseerd zoals schilderen, wandelen, koken, schrijven,… het aanbod is heel ruim. Kijk dus zeker eens op www.toonhermanshuisweert.nl voor alle info! 

Ter voorbereiding op deze flinke uitdaging traint Nathasja nu aan de hand van een wandelschema, speciaal voor haar opgesteld door een sportdokter. “Zo bouw ik mijn conditie terug op en oefen ik op zowel het wandelen van lange als korte afstanden. Hopelijk ben ik dan 5 september helemaal klaar voor deze uitdaging!” Naast de 15 wandelaars, zullen ook 10 fietsers van het Toon Hermans Huis Weert de berg beklimmen. De fietsers verschijnen op 6 september aan de startlijn. “In totaal zullen we 1 week in Frankrijk verblijven, samen met alle Toon Toppers Weert. Ik hoop dat ik op dit manier een soort van afsluiting kan vinden voor deze moeilijke periode in mijn leven. Door deze ziekte kijk ik op een heel andere manier naar het leven en dat is best wel even wennen. Als ik de zieke-periode op deze manier kan afsluiten, kan ik me volledig beginnen focussen op de nieuwe ‘ik’, samen met mijn gezin, familie en vrienden. 

De Stichting Mont Ventoux organiseert ieder jaar het evenement Groot verzet tegen kanker. Ieder jaar schrijven tal van deelnemers zich hiervoor in en worden er gelden ingezameld voor de strijd tegen kanker. Wilt u ook sponsoren? Dat kan! Surf naar www.grootverettegenkanker.nl, zoek naar Toons Toppers Weert en steun ze door een bijdrage te doen. Alle info is te vinden op deze website.