Rondje tuin in juli met Gert-Jan

Het is weer juli, zomer, de hooimaand. De geboekte vakanties komen in zicht. Lange rijen auto’s richting het zuiden. Deze maand verlaten de koekoek en de gierzwaluw het land. Spreeuwen en kieviten, veelal jonge vogels, verzamelen zich met grote groepen op de weilanden. Zij wachten nog even op de grote reis. Voor de thuisblijvers is er volop werk in de tuin. Er kan veel geoogst worden in de groentetuin deze maand o.a. aardappelen, uien, wortelen en bonen. Zaaien van snel groeiende en vorstbestendige groenten zoals winteruien, herfstandijvie, pastinaak, veldsla, winterpostelein, radijs, wortel, Chinese kool, tuinraap, herfstbloemkool, kervel, knolvenkel, knolraap, kropsla, peterselie, winterprei, rode biet en spinazie. Regelmatig onkruid wieden en bij warm weer goed water geven. In juli kan er zomersnoei toegepast worden op diverse soorten na de oogst. Takken van frambozen worden tot de grond afgeknipt. Steenfruit zoals kersen, pruimen, perziken en abrikozen licht snoeien na de oogst. Zwarte bessen struiken terug snoeien tot op de jongere scheuten. Uitlopers van aardbeien afknippen en laten wortelen. Overtollige bladeren bij de druif af knippen. De vruchten hebben veel zonlicht nodig. De kleinste druifjes weg knippen. Geniet van heerlijke rijpe bramen. Als u een teveel aan zachte kruiden hebt, zoals bieslook en peterselie, knip ze dan fijn en invriezen in ijsblokjes. Stekken van ongeveer 7 cm kunnen deze maand genomen worden van tijm, rozemarijn en salie. Courgettes zijn het lekkerst als ze niet groter zijn dan 20 cm. Pompoenen hebben veel water nodig, bij voorkeur ’s morgen water geven. Warm weer is geliefd bij vlinders. Met een warme wind uit het zuiden, verschijnt met regelmaat de koninginnenpage in onze tuin. Zij is de grootste inheemse vlinder en een opvallende verschijning met haar grote vleugels. Zij houden van scherm-bloemigen zoals de wilde peen en gewone engelwortel. In de tuin bezoekt ze pastinaak, dille, venkel en wijnruit of op worteltjes in de moestuin. In onze tuin is Verbena bonariensis haar favoriet. Met haar lange roltong snoept ze van de nectar. De rups kan tot 50 mm groot worden en is groen, met zwarte, witte en oranje vlekken. Een andere opvallende verschijning is de kolibrievlinder. Als een klein vogeltje bezoekt deze supersnelle vlinder bloem tot bloem. Deze trekvlinder uit het zuiden bezoekt op warme dagen wel 500 bloemen. Door het warme weer vliegen de mieren uit deze maand. Eind juli, begin augustus is traditioneel de paarperiode van de vliegende mieren. De vrouwtjes, de koninginnen, vliegen dan uit en paren hoog in de lucht met de uitverkoren mannetjes. Om de mieren rond het huis op afstand te houden gebruiken wij afrikaantjes en goudsbloemen in de tuin en op het terras. De goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant van de composietenfamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Het is een eenjarige plant met meestal oranje of gele bloemen. De plant wordt 30-45 cm hoog en bloeit van mei tot november. De oranje bloemblaadjes worden ook wel gebruikt als surrogaat van saffraan. Verse, gedroogde blaadjes te gebruiken in brood, rijst, soepen, omeletten en boter. In crèmes kan de goudsbloem verwerkt worden als een ontstekingsremmend middel. Bloemen in de groentetuin geven kleur aan het vele groen. Leuk voor in de vaas of als bescherming tegen ongewenste gasten. Hopelijk blijven de ongewenste gasten weg op de zomeravonden, die helaas weer iets korter worden deze maand. Geniet van de zomer en vakantie, kom veilig weer terug. Tot ziens in augustus. Groetjes Gert-Jan