Dubbelconcert orgel en beiaard Neerpelt 

PELT – De vzw beiaard/orgel Neerpelt presenteert ook dit jaar vier ‘zomerconcerten’. Dit zijn vier dubbelconcerten, zowel voor orgel als beiaard. De orgelconcerten beginnen telkens om 14.30 uur en worden verzorgd door professionele organisten uit binnen- en buitenland. Ze brengen steeds een gevarieerd en toegankelijk programma van een half uur op het nieuwe koororgel of het gerestaureerde groot orgel van de Sint-Niklaaskerk. Na een korte pauze gaat om 15.30 uur het beiaardconcert buiten van start. De beiaard is dan te horen, vaak in combinatie met andere instrumenten in een toegankelijk repertoire. Iedereen kan zelf op zoek gaan naar zijn/haar favoriete luisterplek: op de terrasjes of de bankjes rondom de toren. Op zondag 7 juli om 14.30 uur zit Léon Berben, afkomstig uit het Duitse Keulen, achter het orgel. Léon Berben is organist, klavecinist en een internationale autoriteit op het vlak van barokmuziek. De vele cd-opnamen van Léon Berben werden bekroond met diverse prijzen. Hij was vanaf het jaar 2000 klavecinist van het door Reinhard Goebel geleide Musica Antiqua Köln. Als klavecinist is hij lid van Concerto Melante, een ensemble van de Berliner Philharmoniker. Op het koororgel brengt hij werk van Sweelinck, Correa de Arauxo en Bach. Om 15.30 uur is het de beurt aan Twan Bearda en Tom Van Peer. Twan Bearda en Tom Van Peer zijn twee bevriende beiaardiers, die beiden de befaamde Fabiolawedstrijd van Mechelen gewonnen hebben. Twan is stadsbeiaardier van Grimbergen en Tom van Lokeren en Puurs. In Neerpelt spelen ze samen: Twan bespeelt de klokken en Tom neemt een accordeon mee de toren in. Met hun repertoire nemen ze je mee op reis doorheen heel de wereld. Ze spelen muziek van Venezuela, Mexico, Brazilië, USA, Balkan, Rusland en Argentinië. De volgende concerten in de reeks zijn op zondag 25 augustus en zondag 22 september.