Eerst geel dan bruin dan zwart

Ha, we zijn weer in Frankrijk, voor de lange zomerzit. We hebben onze vrienden alweer ontmoet op het terras van het Zondagse Alba-la Romaine en het leven daar weer aanschouwd vanachter een enkel roseetje. Nieuwtjes uitgewisseld, foto’s bekeken en gemaakt en twee dagen later deden we het in ons eigen stadje nog eens dunnetjes over. We ontmoetten onze al of niet elektricien weer in het café en hij zei dat er waarschijnlijk niks meer van kon komen van elektro maken bij ons want ten eerste zat hij nu in de muziek en daarbij draaide hij zich om en keek achter zich het café in waarin het hele toneel zich in de avonduren af ging spelen en ten tweede had hij geen auto. Ook miste hij een voortand sinds het vorige jaar wat misschien wel handig is als je zanger bent. Ik kan me voorstellen dat dat aan zang een speciaal effect geeft. Kortom, hij was niet echt goed bezig maar waarschijnlijk dacht hij zelf van wel. Ik was blij dat we van hem af waren al hadden we de afspraak een jaar eerder maar uit de losse pols gemaakt. Ik liep ook even bij de kapper langs om een afspraak te maken voor een dezer dagen want ik loop er momenteel bij als een waanzinnige. Door de grote hitte heb ik namelijk zelf een stuk van m’n haar afgeknipt, ook zomaar uit de losse pols. Hoewel het door mijn vriend enigszins is bijgeknipt, steekt het toch nog als een gek uit en rafelt aan alle kanten. De kapster moest zich spontaan omdraaien toen ze me zag maar toch vroeg ze daarna beleefd wat er moest gebeuren. Haha, zei ik, in universele taal en ik mocht eind van de week al komen. Met het rafelhoofd togen mijn vriend en ik naar de hels grote supermarkt alwaar wij voor vele eurosen boodschappen moesten doen. Slippers stond er ook op mijn lijstje. Meteen voor in de winkel was het al raak. Bakken vol slippers maar voornamelijk teenslippers en die wil ik niet. In iedere bak zaten er slechts beperkt normale slippers, die met een band over de middenvoet en voor de rest alles open. Allemaal maat 41 en 43 en ik heb 38. Maar opeens vond ik een maat 39 en die paste ik daar even aan en aan de achterkant stak een heel over stuk uit. Die zijn te groot, zei mijn vriend en hij had gelijk. Ze zitten prettig zei ik en ze zijn maar net te groot en nu kun jij er toch ook een beetje mee lopen. Met mijn haren zijn kennelijk ook enkele hersencellen mee vertrokken. En ik nam ze. (Ik heb ze nu aan.) We kochten in een grote plantenzaak een mooie oogvullende plant met rose bloemen voor op het terras boven. Het olijvenboompje van vorige zomer heeft het weliswaar gered alleen hangen er nu uitsluitend nog de pitjes van afgelopen jaar aan de nog goed bebladerde takjes. We zagen ervan af om die te oogsten. Ons gras was gemaaid door de vaste maaiman en het zag er schitterend uit. Helemaal geel en zo moet het in de zomer. Eerst geel, dan bruin, dan is het een goede zomer. En met een beetje goeie wil wordt het dan daarna ook nog zwart. Mooi weer en geen regen betekent korengeel, konijntjesbruin en zandzwart, en het scheelt mij vele eurootjes aan maaiwerk. En als ik vertrek in augustus en het begint te regenen en het gras gaat weer groeien, tja, daar heeft dan niemand meer last van en volgend jaar zien we wel weer.