Afrika-Markt-Dag in Weert-Tungelroy 

Na realiseren nieuwbouw van opvangcentrum voor verstandelijk gehandicapten in Bénin (Afrika), nu focus op verbeteren en verduurzamen van de zorg. 

De Weerter Vrienden van Toyo organiseren zondag 30 juni tussen 12.00 en 18.00 uur wederom een sfeervolle Afrika-Markt-Dag aan de Maaseikerweg 312 in Weert (Tungelroy). Een middag geheel in Afrikaanse sferen. Met  Afrikaanse Djembé workshops van de fantastische groep Djembe Defi, lekkere (Afrikaanse) hapjes, drankjes en andere heerlijkheden, marktkramen vol kunst en hebbedingen en volop amusement. De opbrengst van deze dag is bestemd voor het vernieuwende gehandicaptencentrum in het West-Afrikaanse Bénin. 

Gehandicapte kinderen worden in Afrika weggestopt in schuurtjes of verstoten door de eigen familie. De angst voor psychische handicaps is zeer diepgeworteld en wordt vaak gerelateerd aan duivelse praktijken. Stichting Vrienden van Toyo wil die kinderen en jong volwassenen niet alleen een nieuw thuis geven, maar ook de omgeving laten zien dat het anders kan. “Als je met eigen ogen ziet waarvoor we dit allemaal doen, kan het niet anders dan dat je daardoor geraakt wordt. Dan begrijp je waar het vuur van onze vrijwilligers vandaan komt”, aldus Pietje van Guilik, een van de initiatiefnemers. 

Het begon allemaal in 2008 met de plaatsing van een klein meisje en de steun aan een kleinschalig lokaal initiatief waar al een aantal kinderen werden opgevangen. In 2014 begon de stichting Vrienden van Toyo met het bouwen van nieuwe slaapvertrekken en het maken van plannen voor een volledig nieuw gehandicaptencentrum. In 2017 is de nieuwbouw voltooid; een fantastische mijlpaal.  Een compleet nieuw centrum volledig ommuurd, een multifunctionele ruimte, keuken en vertrekken voor het medische en verzorgende personeel (inmiddels 6 medewerkers). Op 21 oktober 2017 is het centrum officieel geopend. De opbrengsten van de negen Afrika-Markt-Dagen in Weert hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van het nieuwe centrum.

We werken hard aan de puntjes op de i. De terreininrichting is bijna afgerond. Er worden nog bomen en struiken gepland. We zijn begonnen met een tweedehandskleding winkeltje op het centrum. Zonne-energie is aangelegd v.w.b. verlichting. De dagbesteding zoals het werken in de tuin (de tuin van Toyo), fokken van kleinvee en het naaiatelier moeten het centrum steeds meer zelfvoorzienend maken. Natuurlijk zijn activiteiten voor de bewoners ook belangrijk om lekker in hun vel te zitten en zich te ontwikkelen.

Het dagelijks functioneren van het centrum en de daarmee gemoeide kosten voor personeel, medicijnen, voedsel en onderhoud van de gebouwen en technische voorzieningen vraagt nog veel aandacht. Nu de nieuwbouw gereed is, is de volgende uitdaging om alles goed en met het oog op de toekomst (duurzaam) te organiseren met het team ter plaatse. Wij zijn in overleg met de autoriteiten om aan alle lokale regelgeving te kunnen voldoen en het bij het voortbestaan de betrekken. Ook proberen we tot een overeenkomst te komen met het Ministerie van Gezondheidszorg. Wij zijn trots op wat inmiddels is bereikt en hopen nog een stap verder te kunnen komen. 

Iedereen is van harte welkom op de locatie aan de Maaseikerweg 312 in Tungelroy (2e oprit rechts na de Toerist – vanaf Weert). Mede dankzij de grote groep vaste deelnemers belooft het weer een prachtig feest te worden. Entree: 1,50 euro.