Zondag 30 juni  Vlechters- en stoelenmattersdag

NEDERWEERT-EIND – Ze zitten rustig en bescheiden op de misschien wel meest intieme plek van het limburgs openluchtmuseum Eynderhoof, maar wel allemaal bij elkaar en genietend van de buitenlucht en de verhalen die tijdens het vlechten en stoelenmatten worden verteld. Uit hun handen komen ware kunstwerken die geheel van natuurlijke producten gemaakt wordt. Duurzaam en verantwoord vrijwilligerswerk kun je wel stellen.

De kunst van het vlechten is al eeuwen oud. Duizenden jaren is het een bezigheid geweest die van moeder op dochter werd doorgegeven en pas veel later in de geschiedenis raakten meer mensen pas gespecialiseerd in bepaalde ontwerpen en technieken. Vaardige handen vlochten meer manden dan de eigen groep kon gebruiken. Het overschot werd geruild en pas vele decennia later verhandeld. 

Eynderhoof heeft vaklieden die manden vlechten. Het is de eerste en daarmee ook oudste groep vrijwilligers van het museum. Twijgen van de wilg zijn het voornaamste materiaal voor de mandenmaker ook al kun je manden ook maken van riet of stro.  Het vlechten van manden en korven werd vroeger vooral binnenshuis in de winter gedaan omdat er toen ook tijd voor was. De vrijwilligers van Eynderhoof vlechten/demonstreren tijdens de openingstijden van Eynderhoof en zorgen in de wintermaanden zelf voor de scholing en bijscholing. 

De wissen (twijgen) worden zelf gekweekt en gesorteerd op lengte en dikte, want afhankelijk van product en ontwerp heb je verschillende soorten nodig voor de bodem, de wanden en de hengsels. Eynderhoof heeft ook een aantal vaklieden als stoelenmatters. Het oude beroep wordt door hen in ere gehouden en doorgegeven. Stoelenmatters maken deel uit van de vlechtersgroep. De geschiedenis van stoelen en andere zitmeubelen vormt een boeiend onderwerp in een tijd waarin comfort, degelijkheid en uitstraling belangrijke thema’s zijn. Wat vroeger zo gewoon was en paste bij de beurs van de eigenaar, is nu al snel bijzonder en vooral uniek.

Het leukste openluchtmuseum van Limburg is ook deze zondag weer in bedrijf en ook nu zullen de terrassen gevuld zijn met heel veel tevreden en genietende bezoekers. In de herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door de bakkers in het eigen bakhuis. De muziek wordt deze middag verzorgd door Excelsior Gastel  Het museum is op 30 juni open van 13.00  tot  17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.eynderhoof.nl