Na de zomer start beiaardcursus in Pelt en Mol

Pelt – “Ik wou al langer een opleiding voor beiaardier starten in Noord-Limburg.  Zowel in Pelt als in Mol”, glundert een fiere Jan Verheyen, stadsbeiaardier van Pelt en van Hasselt.

Op een terrasje –met uitzicht op de Sint-Niklaastoren-  vertelt Jan dat hij op het Lemmensinstituut pas nog zijn ‘Master in Muziek’ heeft behaald met als instrument de beiaard. De docent Duits aan het Sint-Hubertuscollege stelt vast  dat leerling-beiaardiers Mechelen of Amersfoort. De aanwas van nieuwe beiaardiers in deze regio is dan ook erg mager. “Ik hoop dat kandidaten enthousiast worden om de opleiding te gaan volgen, nu de kans wordt geboden zo dichtbij de lessen te volgen”, aldus Jan, die zelf de praktijklessen voor zijn rekening neemt.

Nauwe samenwerking

Hoe de cursus er precies uit gaat zien, hangt ook af van de vooropleiding van de cursist, maar wie als nieuweling aan de academie begint, krijgt drie lesuren per week, waarvan één de echte beiaardles is. De overige twee uren zijn muzikale vorming, zoals notenleer, groepsmusiceren en het beluisteren en bespreken van grote muziekwerken. “Mijn privé-oefenbeiaard van thuis wordt verhuisd naar de academie, zodat leerlingen hierop kunnen oefenen. Al vrij snel zullen we de toren ingaan, om op de échte klokkenbeiaard te gaan spelen”. 

Oefenklavier

Om jong en oud fanatiek te maken, bestaat de mogelijkheid om een proefles te volgen, zodat de toekomstige cursist een idee krijgt wat hem of haar te wachten staat. “We hopen dat geïnteresseerden zich melden bij mij of bij de Kunstacademie, om van deze unieke mogelijkheid gebruik te maken. Voordeel is, dat men zelf geen instrument hoeft te kopen. En tussendoor kan men in de school (Toekomstlaan 9 Neerpelt) ook van het oefenklavier gebruik maken om zich te bekwamen”. Om de praktijklessen nog boeiender te maken, denkt Jan na over mogelijkheden als quatre mains spel, of spelen in combinatie met een ander instrument. Dat de beiaard Jan ná aan het hart ligt, blijkt niet alleen uit dit initiatief, maar ook uit het feit dat hij voor zichzelf een nieuwe verplaatsbare beiaard heeft besteld in Rimalta Cremasca (Italië).

Muzikale combinaties met nieuwe beiaard

“Kijk,” legt Jan uit, “een beiaard is een leuk en bijzonder instrument, maar het heeft ook zijn beperkingen. Een beiaard is een solo-instrument dat meestal als achtergrondmuziek wordt gehoord. Als beiaardier ben je bovendien onzichtbaar. Dat alles heeft me ertoe bewogen om een beiaard te bestellen van 43 klokken van in totaal 1600 kilo. Het bevat 3,5 octaven en staat op een aanhangwagen. Ik kan het instrument dus naar de mensen brengen. Het is in vier delen uiteen te halen en ik kan het zelfs in mijn living zetten, als ik wat plaats maak”.  Jan wil heel graag allerlei muzikale combinaties gaan realiseren met de nieuwe beiaard. “Daarom noem ik het ook mijn ‘Bells Lab’, mijn klokkenlaboratorium,  Zo krijg ik de kans om allerlei vormen van muziek en klank te combineren. Doordat het instrument gemakkelijk verplaatsbaar is, zijn al enkele cultuurcentra en festivals bereid om Bells Lab een plaats te geven in hun programma.

Klokkenklanken op allerlei manieren combineren 

Ook op de Kunstacademie van Neerpelt kan de rijdende beiaard gebruikt worden door cursisten. Jan hoopt dat het instrument in het najaar klaar is. “Er bestaat een kans dat we eerst in Milaan een concert geven  voordat het instrument naar hier verhuist. Vanaf begin 2020 is het de bedoeling om vanuit Pelt de beiaard te gaan gebruiken”. Op zijn laptop laat de musicus de bouwtekening van het nieuwe instrument zien. De pop-up-beiaard geeft de toonkunstenaar nog meer mogelijkheden om de klokkenklanken te combineren met allerlei andere instrumenten, dans of noem maar op.

“Maar eerst eens kijken wie gebruik gaat maken van de mogelijkheid voor de beiaardcursus”, aldus Jan Verheyen, die zijn laptop weer inpakt, zijn baseball-cap op zet tegen de zon en op zijn fiets weer huiswaarts keert.

De kosten zijn sterk afhankelijk van je leeftijd en of je in één van de subsidiërende gemeenten woont. Daardoor zijn er 5 verschillende prijzen: ónder de 18, tussen 18 en 24 en vanaf 25 jaar. De lesgelden lopen uiteen van € 87 tot € 424 per cursusjaar en vinden plaats tijdens de schoolweken. 

Neem gerust contact op met Jan Verheyen (via mail: verheyenjan@gmail.com of telefonisch: 0486/51 21 17) voor meer informatie of voor een proefles. Ook via de academie krijg je meer informatie: 011 80 87 10 of info@kanl.be

2 foto’s van Jan Verheyen, en de bouwtekening van de nieuwe rijdende beiaard. 

Tekst en foto’s Evert Meijs