“Tijdens de laatste kilometer twijfelde ik nog of ik het wel zou halen” 

HAMONT-ACHEL – Na 3,5 uur fietsen, steil omhoog tegen de Stelvio aan, bereikte Hamontenaar en diabetespatiënt type 1 Guy Joosten de top van deze indrukwekkende berg. Na maanden van voorbereiden en trainen ging hij op zaterdag 15 juni als ambassadeur voor Climbing for Life, een initiatief van de Diabetes Liga, deze uitdaging aan. 

“Tijdens de heenreis naar Bormio moest ik met auto al langs de Stelviopas,” begint Guy zijn verhaal. “En ik moet eerlijk toegeven dat me de moed toen in de schoenen zonk. Het was zó steil…ik dacht aanvankelijk nog dat het een andere bergpas was die ik afreed maar niks was minder waar.” De Stelvio wordt niet voor niets als één van de zwaarste beklimmingen in het wielrennen bestempeld. Ondanks de maanden van intensieve voorbereiding was Guy toch behoorlijk zenuwachtig toen hij zich zaterdagochtend naar de start begaf. “Gelukkig viel de stress meteen na het startschot van me af en na een half uurtje kwam ik helemaal op gang! De rit ging erg goed, en onderweg heb ik veel kunnen genieten van de fantastisch mooie uitzichten.” Als we hem vragen wat voor hem het moeilijkste stuk was tijdens deze rit van ongeveer 21,5 kilometer met een stijgingspercentage van gemiddeld 7,1 procent en stukken van 12 tot 14%, antwoordt hij zonder enige twijfel: “De laatste 2 kilometer, vanaf zo’n 2000 meter hoogte!” Guy legt uit: “Natuurlijk zit er al wat vermoeidheid in de benen en dit in combinatie met de ijle lucht maakte het extra pittig. De laatste meters heb ik, onder andere dankzij de vele supporters langs de zijlijn, puur op euforie gefietst. En wát een ontlading toen ik eenmaal de finish overging, ongelofelijk! Ik heb daarna twee dagen op een roze wolk gelopen,” lacht Guy. Zijn prestatie heeft Guy gevierd door ook al fietsend de afdaling te doen. “Niet te geloven: ik heb 3,5 uur lang moeten ploeteren om boven te geraken en op amper een half uur stond ik terug beneden. Tijdens de spectaculaire afdaling heb ik mijn prestatie volledig kunnen laten doordringen, dat was puur mentaal genieten!”

Met zijn deelname aan deze uitdaging vraagt Guy aandacht voor het belang van bewegen, zeker bij diabetespatiënten. Sympathisanten kunnen nog een bijdrage doen om het onderzoek naar diabetes te steunen via https://steun.diabetes.be/project/17073  En Guy heeft de smaak te pakken want dit zal zeker niet zijn laatste fietsprestatie zijn. Zo zal hij eind augustus weer meefietsen met Climbing for Life, dat dan in het teken zal staan van astma- en muco patiënten. “Ik heb echt de smaak te pakken,” zegt Guy, “En daarnaast vind ik het belangrijk voor mijn eigen gezondheid om te blijven bewegen en gezonder te leven. Als ik op deze manier ook anderen bewust kan maken van het belang van bewegen en gezonder leven, dan is voor mij de missie geslaagd!”