Wildkijkscherm in het Leenderbos


REGIO – Staatsbosbeheer heeft in het Leenderbos een wildkijkscherm ontwikkeld. Het publiek heeft zo een grotere kans om wild in het Leenderbos te zien. Het scherm is geplaatst door de Koninklijke Landmacht 102 Constructiecompagnie. De locatie is een open plek in het bos bij een poel en is gratis te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Op de locatie worden ook  aangereden dode dieren neergelegd zoals reeën.

Staatsbosbeheer heeft samen met ARK Natuurontwikkeling en Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-Aanrijdingen (SAMF) het initiatief genomen om aangereden wild terug te leggen in de natuur in plaats van deze af te voeren. De samenwerking is gericht op het terugbrengen en behouden van een aantal (zeldzame) aaseters door te zorgen voor dode dieren – hun voedselbron – in de natuurlijke kringloop. Een dood dier is tenslotte een bron van leven voor allerlei diersoorten. Aaseters zoals roofvogels, raven, vossen maar ook diverse keversoorten doen er hun voordeel mee, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Op deze manier doet de dood ook weer leven en is de kringloop weer rond. Studenten van Wageningen University & Research monitoren de locatie met wildcamera’s. Zo is te zien hoe verschillende dieren op het aangereden wild afkomen. Als mensen beelden van de wildcamera willen zien kunnen ze op Instagram kijken via @boswachtererik. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant.

Zaterdag 6 juli om 10 uur start bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de kruising Strijperpad-Valkenswaardseweg een wandeling voor publiek. Onder leiding van de boswachters wordt het wildkijkscherm bezocht en de ‘Dood doet Leven’-locatie bekeken. Aanmelden voor de publiekswandeling is niet nodig. De wandeling duurt tot 12.00 uur. U bent van harte welkom, ook met de hond mits deze is aangelijnd.