“Deze baard hoort intussen bij mij”

Pelt – De Dag van de Baard staat op de issue-kalender genoteerd bij 7 september 2019. Op deze dag is er extra aandacht voor personen die hun haren op kaken, kin en wangen laten groeien. Mannen met baarden zijn in ons lezersgebied duidelijk in de minderheid. Waarom draagt iemand een baard? Jürgen Davids (*1977 Neerpelt) legt HAC Weekblad uit waarom.

Tekst en foto Evert Meijs

“Het begint eigenlijk met de actie ‘No-Shave November’, glimlacht Jürgen. Het doel hiervan is om meer aandacht te geven aan ons haar, omdat kankerpatiënten dat zo vaak moeten missen. Het geld dat gewoonlijk gedurende de maand november wordt besteed aan verzorging van het haar (kapper, shampoo etc.), zou in principe gedoneerd kunnen worden ten behoeve van meer voorlichting over kanker. “Ik werk in de Strafinrichting Wortel, en samen met collega Tom besloot ik om die reden in 2016 mijn baard te laten staan. Het is de tegenhanger van het roze lintje tegen borstkanker”. Jürgen wrijft eens door zijn baard en zegt: “Deze baard hoort intussen bij mij”.

Vooroordeel

Op de vraag of Jürgen ooit iets te horen krijgt over zijn baard, zegt hij: “Ik krijg inderdaad regelmatig opmerkingen. Men vindt het leuk of men vindt het helemaal niks. Dat is niet altijd fijn. Maar ja. Ik heb steeds mijn eigen koers gevaren en altijd een rebels kantje gehad. Mijn vrouw en kinderen snappen me, en die zijn er aan gewend. Deze baard hoort bij mijn karakter. Ruwe bolster blanke pit.” Hiermee doelt hij op het feit dat je hem eerst moet leren kennen, een eerlijke kans moet geven, vooraleer te oordelen. De bebaarde Peltenaar beklaagt mensen die een vooroordeel hebben, want Jürgen is ook rijkelijk voorzien van kleurige tatoeages en heeft een kaalgeschoren hoofd. “Als je bij voorbaat een negatief oordeel hebt over ons, zul je ons nooit echt leren kennen”, betoogt Jürgen, die ook fanatiek motorrijder is.

Barbier

Dat hij zuinig is op zijn baard, moge duidelijk zijn. Jürgen: “Ik heb veel aandacht voor de verzorging van mijn baard. Ik heb speciale shampoo met een lagere pH-waarde. Ook gebruik ik aparte oliën en balsem. Normaal heb ik hem redelijk strak, maar vandaag lijkt het wel een vogelnestje”. Samen met vriend Tom gaat hij regelmatig naar herenkapper en barbier Silky Smooth aan de Korpelsesteenweg in Beverlo. “Barbier Dietger Beelen heeft er verstand van. Hij geeft goede tips voor een goede baard. Eens moest ie ingekort worden, omdat ik ónder mijn baard te ver had geschoren. Verder kun je er gezellig babbelen, en ik drink er graag een whisky of een Duvel”. 

Acht kransen

Op de vraag of zijn baard iets te maken heeft met zijn motorclub Locks&Bikes Law Enforcement Motorcycle Club zegt hij dat dát toeval is. Om zijn haardos tijdens een motorrit te beschermen draagt hij éérst een sjaal voordat de helm wordt opgezet. “Vroeger waaide m’n baard wel eens omhoog, voor m’n ogen. Nu heb ik daar geen last meer van”. Enthousiast vertelt de motard over de motorclub, die trouwens vijf leden heeft met een baard. “Elk jaar hebben we een prachtige tocht van enkele dagen, langs herinneringsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog. Dat begon vanwege een deelname met motoren aan het ‘Lichtfront’ met fakkels. Als vervolg daarvan zijn we ritten gaan maken langs monumenten. Zo gingen we vorig jaar met 160 motoren naar de Menenpoort, waar we acht kransen legden. De club bestaat overigens uit (oud-)leden van de politie, de brandweer, het leger en justitiepersoneel, wonend tussen Oostende tot Neerpelt”. Dat de club een groot hart heeft, blijkt wel uit het feit dat ze Tarag hebben geadopteerd om regelmatig financieel te steunen. Deze VZW in Berlaar is een thuisbegeleidingsdienst die gespecialiseerde zorg-op-maat geeft op het gebied van financiën, administratie, emotie, pedagogisch en op juridisch gebied.

Kerstballen

Van de Wereld Baarddag had Jürgen nog niet eerder gehoord. De vriendelijke Peltenaar is zichtbaar in zijn sas met zowel zijn tattoos als met zijn baard. “Jammer dat mijn moeder niet zo enthousiast is. Ze kijkt er wat traditioneel tegenaan. Maar er zijn ook mensen die in december roepen of ik misschien kerstballen in mijn baard hang”. Jürgen heeft duidelijk het hart op de juiste plaats, legt kritiek graag naast zich neer, vaart zijn eigen koers en strijkt zijn baard nog eens plat. “Het enige nadeel is dat er wel eens kruimels in mijn baard komen. En wat denk je van spaghetti eten?”