Veggie eten bij de Passantenhaven in Pelt

PELT – Steeds meer mensen worden zich bewust van de veelzijdigheid van de plantaardige keuken en de noodzaak om minder vlees te eten. Op die trend speelt de vzw EVA handig in. Deze in Gent gevestigde vzw bestaat sinds 2000 en steunt op vrijwillige medewerkers doorheen Vlaanderen.  Op diverse manieren zetten zij zich in voor de maximale productie en consumptie van plantaardige voeding in plaats van dierlijke. Reeds voor de tweede maal organiseerden zij met succes een plantaardig buffet op de mooiste locatie van Pelt. Op donderdag 4 juli kon ieder die zich van tevoren had ingeschreven deelnemen aan een buffet met alleen maar plantaardig voedsel. Het hoofdgerecht, stoverij met friet, was uiteraard niet gemaakt van vlees. In plaats hiervan was seitan gebruikt, een energierijke vleesvervanger. De bereiding hiervan is ongeveer dezelfde als met stoofvlees alleen duurt het niet zo lang om het stoofpotje gaar te laten worden. De textuur was anders en dat was even wennen maar door de bereiding gaf dit toch de nodige smaak. Zelfs de mayonaise bij de friet bevatte geen dierlijke ingrediënten maar smaakte eigenlijk even lekker als ‘gewone’ mayo. Verder kon men kiezen uit 

…diverse salades en andere gerechten. Voor het middagmaal hadden zich zo’n 50 mensen ingeschreven en voor de avond verwachtte men 150 eters. Kost noch moeite waren gespaard om het gezellig te maken met voldoende zitplaatsen onder een grote open tent. De zitplaatsen waren niet zo opgezet dat men er intiem aan een tafeltje kon gaan zitten. Dat had als voordeel dat je met andere bezoekers in contact kwam en het was niet moeilijk om een gespreksonderwerp te vinden: het eten en wat je ervan vond. Meer dan voldoende vrijwilligers zorgden voor de nodige drankjes en ruimden ook weer snel de tafels leeg. Het was een ideale plek om met het mooie uitzicht te kunnen genieten van een gezonde maaltijd. Voor de kostprijs hoefde men het niet te laten want een vrijwillige bijdrage na het eten was voldoende. Nog een keertje teruggaan om andere dingen te proeven was bovendien geen enkel probleem. De trend om een dag per week geen vlees meer te eten werd hier nog eens benadrukt want ook dan kan een maaltijd zeer lekker en gevarieerd zijn. Tenslotte is het beter voor de dieren en het klimaat maar ook beter voor ieders gezondheid. Behalve de eetgelegenheid was er ook een grote tent waarin allerlei standjes met biologische en andere hieraan gerelateerde producten verkocht werden. Veel Vlamingen willen best graag minder vlees eten maar weten niet goed hoe eraan te beginnen. Donderdag ‘Veggiedag’ is zeker een goede manier om het eens uit te proberen. Via de website www.evavzw.be  van ‘EVA’ word je op weg geholpen om minstens één dag per week geen vlees of vis maar iets vegetarisch of veganistisch op het menu te plaatsen. Op diezelfde website vind je inspiratie, ideeën en een heleboel recepten om het eens uit te proberen.  Redenen genoeg om er eens over na te denken vermeldt deze vzw in een van hun publicaties. In België worden jaarlijks 285 miljoen dieren geslacht voor onze voeding. Ons eetgedrag zal in de komende jaren drastisch (moeten) veranderen en dat zal uiteraard alleen maar ten goede komen voor ons en de dieren.