Help Lisan vechten tegen de ziekte van Lyme 

MAARHEEZE / BREDA – Lisan Donkers is een 17 jarige meid uit Breda en de enige kleindochter van Michel Naninck uit Maarheeze. Een jonge meid in de fleur van haar leven. Maar niets is minder waar, want Lisan heeft een chronische vorm van de ziekte van Lyme, een ziekte die haar leven als sinds 2009 beheerst. In dat jaar werd ze gebeten door een teek. Dit werd behandeld door een korte antibioticakuur, maar het was pas 5 jaar laten dat de echte gevolgen van die beet duidelijk werden. Extreme vermoeidheid, reumatische gewrichtspijnen, spierzwakte, geheugenproblemen,… allemaal zaken die ervoor zorgen dat Lisan enorm beperkt is in haar dagelijkse leven. Niet enkel wordt ze regelmatig opgenomen in het ziekenhuis vanwege haar klachten en onderzoeken die dienen te gebeuren, maar ook activiteiten, die voor een gezond persoon heel vanzelfsprekend zijn, zoals fietsen en lopen kunnen bijna niet meer. 

Slechts 10% van de Lyme patiënten krijgen te maken met een chronische vorm hiervan. Omdat dit gaat over een relatief klein percentage hebben ze in Nederland nog geen medicijnen of behandelingen beschikbaar. In Duitsland staan ze al verder in het onderzoek naar een oplossing en daar wordt een stamceltherapie aangeboden, die ervoor kan zorgen dat Lisan weer een groot deel van haar dagelijkse leven zou kunnen oppakken. Dit is een erg intensieve behandeling, die ook een heftige nabehandeling met zich mee brengt, maar met gelukkig erg goede resultaten. Een groot nadeel en een flinke hindernis in dit verhaal is het prijskaartje want deze behandeling kost ruim €30.000. Bovendien kan er niet gerekend worden op een vergoeding van de verzekering. Daarom startte de moeder van Lisan een campagne op ‘Help Lisan vechten’ waardoor ze hopelijk genoeg geld kan inzamelen om met deze behandeling te beginnen. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina ‘Help Lisan vechten’. Wilt u een donatie doen? Dat kan via NL47INGB0752212737 ten name van L. Donkers onder vermelding van Donatie help Lisan vechten.