Metamorfose centrum Budel komt in zicht

De initiatiefnemers van de nieuwe Jumbo-supermarkt aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat in Budel hopen nog dit jaar te kunnen starten met de realisatie van hun plannen. Met de nieuwbouw van de supermarkt wordt tevens de eerste aanzet gegeven voor het nieuwe centrum van het dorp.

BUDEL – De gemeente Cranendonck hield woensdag 3 juli een inloopavond over de stand van zaken met betrekking tot het nieuwe centrumplan voor Budel. Bezoekers werden middels infopanelen en ontwerptekeningen bijgepraat over de plannen. Daarnaast konden ze meedenken over een aantal onderdelen van het centrumplan. Enkele tientallen belangstellenden bezochten de informatieavond in het gemeentehuis. Onder hen veel aanwonenden en centrumondernemers. 

Door plannen en initiatieven van particulieren en projectontwikkelaars aan elkaar te knopen wil de gemeente Cranendonck het Budelse centrum leefbaarder en meer toekomstbestendig maken. 

Door Roy de Leijer

De verplaatsing van de Jumbo-supermarkt van het Capucijnerplein naar het terrein naast het voormalige protestantse kerkje aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat is een van de belangrijkste radertjes in dit proces. Dit plan is ook het meest concreet. 

Het ontwerp bestemmingsplan voor de nieuwe supermarkt ligt op dit moment ter inzage. De start van de nieuwbouw is echter voor een groot deel afhankelijk van mogelijke bezwaren. Ontwikkelaar Johan van de Ven hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het verwezenlijken van de nieuwbouwplannen.

Jumbo-eigenaar Will Hesselberth is al vanaf 2001 bezig met de verplaatsing van zijn winkel. De huidige supermarkt is te krap. “Het winkeloppervlak wordt op de nieuwe locatie bijna verdubbeld”, aldus Hesselberth.

Boven de nieuwe supermarkt is plaats voor zeven appartementen. Naast het bijbehorende, openbare parkeerterrein wordt een groenpark, met een doorsteek naar de Onze Lieve Vrouwe Visitatie-kerk aangelegd.

Van de Ven is positief gestemd over het verdere verloop van de procedure. Het is echter heel lastig hierover concrete voorspellingen te doen, aldus de ontwikkelaar: “We blijven afhankelijk van mogelijke bezwaren.”

Een andere belangrijke pijler is het project De Capucijner: de herontwikkeling van de oude Rabobank en schoenenwinkel Tasko aan het Capucijnerplein tot een appartementencomplex met 35 huur- en koopappartementen. Hierbij is op de eerste verdieping een commerciële ruimte voorzien. Ontwikkelaar Roger Lammers: “We zijn nu bezig met het concept-bestemmingsplan. In het eerste kwartaal van 2020 willen we beginnen met de verkoop van appartementen.”

Daarnaast is er aandacht voor meer groen in de openbare ruimte en krijgen de Dr. Ant. Mathijsenstraat, het Capucijnerplein en de Deken van Baarstraat een nieuwe look en feel. 

Jac. Biemans, voorzitter van heemkundekring De Baronie van Cranendonck, volgt de plannen voor de nieuwe Jumbo en het aangrenzende parkeerterrein op de voet. Dit vanwege de cultuurhistorische waarde van het terrein, waar eeuwen geleden onder andere een tiendschuur – een middeleeuws belastingkantoor – heeft gestaan.

Biemans vindt het positief dat de heemkundekring mee heeft mogen denken over het ontwerp voor het parkeerterrein. Biemans: “Zo komen de contouren van de oude gracht straks terug in het terrein.” Wel blijft hij nieuwsgierig naar de uitkomsten van het archeologisch onderzoek dat twee jaar geleden in het gebied is verricht. Biemans: “Toen is er een aantal proefsleuven gegraven. Het resultaat is echter nog niet bekend.”