Alles was Spaans in de Maarheezer buurt De Neerlanden

MAARHEEZE – Het is alweer 10 jaar geleden, dat enkele mensen uit de wijk De Neerlanden e.o.s. (en omliggende straten) een gezellig straatfeest hadden georganiseerd. Over dit Italiaanse straatfeest deden we toen ook al verslag voor u in deze krant. Het was een feest waarover op de jaarlijkse buurtbarbecue steevast teruggeblikt werd en men met weemoed over sprak. Al diverse keren werd geopperd, dat dit weer eens moest terug komen. Maar ja, wie durft een zéér geslaagde activiteit nog eens op touw te zetten.

Met de jaarvergadering van de buurtvereniging werd vorig jaar afgesproken, dat de jaarlijkse buurtbarbecue dit jaar plaats zou maken voor een straatfeest. Twee enthousiaste mannen zouden de organisatie op zich nemen. Iedereen uit De Neerlanden e.o.s. (lid of geen lid van de buurtvereniging) zou een uitnodiging krijgen.  En er meldden zich uiteindelijk bijna 50 mensen aan voor het straatfeest. Het principe van het straatfeest is, dat iedereen zelf eten meebrengt in een bepaald thema. Deze keer was er gekozen voor het thema Spanje; “dus kom maar op met die tapas!”. En daarbij zorgt iedere deelnemer ook voor zijn eigen drank én de nodige gezelligheid. Voor de rest zorgt dan de organisatie.

Op zaterdag 29 juni waren enkele mannen en vrouwen rond het middaguur, de straat voor het straatfeest in gereedheid aan het brengen. De temperatuur deed al Spaans aan, want het was rond de 33 graden. Het was zweten, maar de stemming was al opperbest. De organisatie zorgde voor lange tafels en bankjes (die midden op straat één lange eettafel vormden), een muziekinstallatie, Spaanse vlaggetjes en kleurige feestverlichting. Het zag er allemaal feestelijk uit. Nadat de meeste mensen het Oranje damesvoetbalteam, op het WK in de kwartfinale, de vrouwen van Italië hadden zien verslaan, kwam iedereen in feeststemming én met hun lekkere Spaanse hapjes naar de Straatfeestlocatie. Na een speech, het Spaanse volkslied én een bekertje Sangria kon iedereen van de grote diversiteit aan hapjes gaan genieten. Salades met vis, pasta, brood met aïoli en andere tapenades, albongidas, churros-balletjes, lekkere ijsvarianten en nog veel meer. Er was zoveel keuze, teveel om alles te proeven. Na een paar uurtjes heerlijk Mediterraan tafelen was er nog een Spaanse quiz. Deze leverde vele mooie en ludieke limericks op, die de diverse groepen al zingend ten gehore brachten. De Spaanse muziek, de Spaanse temperaturen (om middernacht was het nog 22 graden) en de aanwezige deelnemers zorgden voor een zeer geslaagd Spaans Straatfeest: “¡Fue fantástico aquí!”. Op het volgende straatfeest hoeft de buurt e.o.s. niet 10 jaar te wachten. De winnaars van de Spaanse quiz gaan over 2 jaar het volgende straatfeest organiseren. En wat het thema voor dán is, is voor iedereen nu nog een verrassing.