Binnenkijken in de vernieuwde Borgh 

BUDEL –  Vorige week kreeg HAC Weekblad een uitgebreide rondleiding door het vernieuwde  Gemeenschapshuis De Borgh in Budel. Het eerste gedeelte van de Borgh, een volledige nieuwbouw, is sinds 1 juni toegankelijk voor de gebruikers. Ondertussen wordt er nog hard gewerkt aan de oplevering van het tweede gedeelte, het zogezegde ‘oude’ gedeelte van het gemeenschapshuis. Als alles volgens de planning verloopt zal dit gedeelte  eind dit jaar in gebruik worden genomen. 

We worden vriendelijk ontvangen door samen met Bart Meeuwissen, die al ruim 38 jaar instaat voor het reilen en zeilen binnen dit gemeenschapshuis. Bij binnenkomst is al duidelijk te zien dat er hard is gewerkt. Alles heeft een frisse en moderne uitstraling. De ontvangstruimte is voorzien van nieuwe tafels en stoelen, en ook enkele loungezetels hebben er een mooi plekje gekregen. Als we een stukje verder lopen komen we bij de balie waar u terecht kan voor alle informatie over de mogelijkheden en activiteiten. Daarachter is de vernieuwde bar te vinden. Dan neemt Els ons mee naar het theatergedeelte van De Borgh: een compleet nieuwe, multifunctionele ruimte.

“In totaal kunnen we zo’n 500 toeschouwers ontvangen. De tribunes zijn inklapbaar, waardoor we voor iedere voorstelling het gewenste aantal zitplaatsen kunnen voorzien. Bovendien hebben we een flexibele wand voorzien waardoor we de zaal desgewenst groter of kleiner kunnen maken,” aldus Els. Er werd volop ingezet op efficiëntie. Naast het grote podium is er een platform geïntegreerd, dat fungeert als lift voor het aanbrengen van attributen, instrumenten,… “Het podium zal trouwens zijn vuurdoop krijgen op 5 en 6 oktober wanneer Lexke er de eerste voorstellingen zal houden.”  

De artiesten- en backstageruimtes hebben alle voorzieningen die nodig zijn. Als we doorlopen komen we bij de verschillende opbergruimtes terecht. “Handig voor de verenigingen om hun spullen in op te bergen. Maar we hebben ook gedacht aan een pop-oefenruimte. Dit is een geluiddichte studio waar muzikanten hun ding kunnen doen, zonder dat ze er anderen mee storen.”

De sport- en spelruimte is het volgende wat in het oog springt. Els: “Handboogvereniging De Grensjagers en Tafeltennis Vereniging Budel Budilia zijn hier de hoofdgebruikers. De zaal heeft geen grote veranderingen ondergaan, maar we hebben onder andere wel het plafond vernieuwd. Bovendien hopen we om tijdens een volgende ronde ook de vloer te kunnen vernieuwen.” Verder werd er een rolstoelvriendelijke lift geïnstalleerd in de ontvangstruimte. Die brengt ons naar de eerste verdieping waar 3 lokalen zijn gesitueerd, die gehuurd kunnen worden voor bijvoorbeeld activiteiten zoals bridgen, het organiseren van vergaderingen of recepties. 

Het mag gezegd worden dat de nieuwe Borgh mee is met zijn tijd. De akoestiek is er top, het is gebruikersvriendelijk en hopelijk blijft De Borgh dan ook een populaire plek waar heel wat verenigingen en inwoners hun weg naar zullen vinden. Momenteel wordt er nog hard gewerkt om het tweede gedeelte klaar te krijgen. Als alles volgens de planning verloopt zal die eind dit jaar opengaan voor gebruik. In het tweede gedeelte zal o.a. Bibliotheek, het Buuls Zitje,  De Kempen Budel en Cordaad Welzijn gevestigd worden. “De werkzaamheden zijn gestart in maart 2018 en voorlopig ligt alles nog op schema,” vertelt Els. “Gelukkig konden de inwoners en de verenigingen tijdens de werken ook terecht in De Borgh, maar we zijn ervan overtuigd dat de vernieuwingen zeker een meerwaarde voor ze zullen betekenen. In maart 2020, na de carnavalsperiode, hebben we trouwens een grote officiële heropening gepland. Daarover later vast en zeker meer!” 

Wie is Els Aerts? 

Els Aerts is sinds 1 juni aangesteld als manager van De Borgh. Tijd dus om eens nader kennis te maken! Els is afkomstig uit Tegelen maar woont al jaren in Hamont. Ze rondde haar opleiding Hotel en Hospitalitymanagement af en was jaren actief in de horeca. Daarna besloot Els om het volledig over een andere boeg te gooien en trok ze op wereldreis. Na het ontmoeten van haar man Raymond heeft ze zich gesetteld en ondertussen heeft het koppel een flinke zoon Quinn, die nu 1,5 jaar oud is. Met Els heeft De Borgh een manager gestrikt vol enthousiasme en met een overload aan energie en frisse ideeën. Voor Els is dit een welgekomen nieuwe uitdaging, want met mensen omgaan is een van haar sterke kanten. Daarnaast blijft ze allerhande mogelijkheden aanreiken om zo iets moois te maken van de ‘Nieuwe Borgh’. In haar vrije tijd is Els vaak op de tennisbaan en in haar tuin te vinden. Samen met haar moeder runt ze het bedrijfje Wave Delicatessen. Ze maken jam, siroop en chutney met vruchten uit eigen tuin. Als er naast al deze bezigheden nog tijd over is, wordt er lekker uitgegeten met haar gezin en vriendinnen! Vanaf nu is Els dus hét gezicht van De Borgh. Kom zeker eens persoonlijk kennismaken en ontdek meteen de gloednieuwe Borgh!