De Gloaze Kooi viert jubileumeditie met nieuwe opzet

De Markt in Budel is eind dit jaar op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 december wederom het decor van de Cranendonckse benefietactie De Gloaze Kooi. Het evenement, dat voor de vijfde keer plaatsvindt, neemt eenmalig afscheid van de vertrouwde formule, waarbij lokale dj’s 55 uur worden opgesloten in een ‘glazen kooi’.

BUDEL – Net als voorgaande jaren verrijst er een transparante tent op de Markt in Budel. Hierin zullen allerlei activiteiten en optredens plaatsvinden. Het evenement wordt dit jaar echter in een nieuw jasje gestoken. Speciaal voor de lustrumeditie gooit Stichting Gloaze Kooi het over een ander boeg. Het concept van de verzoekplaatjesmarathon wordt ingeruild voor live optredens van bands en individuele artiesten.

In verband met het jubileum kiezen we dit keer voor een andere opzet, aldus medeorganisator Noud van de Vorst. In plaats van de mobiele radiostudio wordt er dit keer een groot podium in de feesttent op de Markt geplaatst. Hier kunnen artiesten uit de hele regio van zich laten horen. Ondertussen wordt er geld ingezameld voor een lokaal goed doel. Dit keer is het de beurt aan Scouting Budel, of Scouting Frere Jacques, zoals de officiële naam van de vereniging luidt.

Van de Vorst: “De vrijdag- en zaterdagavond willen we vullen met live optredens.” De stichting is hiervoor op zoek naar beginnende en gevorderde coverbands en individuele artiesten van binnen en buiten de regio. Alles muzikale genres zijn welkom. Een drumstel hoeven ze niet mee te nemen, daar zorgen wij voor.”

Het aantal speelminuten is afhankelijk van het animo. De eerste artiesten hebben zich inmiddels aangemeld, laat Van de Vorst weten.

De organisatie heeft dit jaar gekozen voor een middag- en avondprogramma. Van de Vorst: “We willen iedere dag om 14.00 uur beginnen en eindigen om 02.00 uur. De stichting zorgt voor het avondprogramma en de scouting neemt de invulling van de middag voor haar rekening.”

De Gloaze Kooi wordt dit jaar afgesloten met een carnavalsavond. Van de Vorst: “Optredens zijn er dan onder meer van DJ Ganz en DJ Kevin.”

Als het aan Van de Vorst ligt wordt de tent op de Markt een paar meter langer dan de afgelopen edities: “Dan is er voldoende ruimte voor een groot podium.”

Hij geeft aan dat er eenmalig wordt afgeweken van het Gloaze Kooi-concept. Van de Vorst: “Volgend jaar keren we terug naar de vertrouwde opzet.”

De Budelse dj’s Ed Hensen en Leon Slaats namen in 2015 het initiatief voor de benefietactie namen. In het eerste jaar ging de opbrengst van de benefietactie naar de bewoners van zorgcentrum Mariënburght in Budel. In 2016 ging het ingezamelde geld naar Stichting Kindervakantiewerk Budel en Stichting Jeugdcomité Soerendonk. Twee jaar geleden was de opbrengst bestemd voor de huiskamerprojecten in de gemeente Cranendonck. In 2018 werd er geld ingezameld voor Jeugdclubs Budel, die de opbrengst gebruikt voor het realiseren van een speelheuvel bij de blokhut van de vereniging. 

Individuele artiesten en coverbands kunnen zich via gloazekooibudel@hotmail.com aanmelden voor een optreden bij De Gloaze Kooi.

Door Roy de Leijer