Eynderhoof ziet ze vliegen!

NEDERWEERT-EIND – Zondag 14 juli is er de Landelijke open imkerijdag in Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Ze zijn op zich heel bescheiden, de imkers van het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof. Maar deze groep speciale ambachtslieden staat al vele vele jaren garant voor de natuurhuishouding van het museum. De bijen hebben hun veilige plekken in en rond het museumterrein, maar ook ver daarbuiten, om de noodzakelijke bestuiving van bloemen en fruit voor hun rekening te nemen. Dat de imkers daar heerlijke honing van produceren en ook de was in kaarsen smelten, is een mooi extraatje voor de bezoekers.

Er wordt voortdurend gewerkt aan het doe- en beleefgebied rond de imkerij. Het hele gebied is een aantal jaren geleden opnieuw ingericht en bijen en vlinders voelen zich hier thuis. De imkers van Eynderhoof hebben ook een geschikt leefgebied voor de solitaire bijen ingericht. Zo’n leefgebied moet voldoen aan voldoende nestgelegenheid en voldoende voedselplanten.  Voedselplanten leveren nectar en stuifmeel en kleinschalige biotopen zijn voor solitaire bijen en ook vlinders van levensbelang. Net als de andere ambachtslieden verzorgen ook de imkers tal van interessante demonstraties en vertellen zij graag over het nut van bijen voor de natuur. Maar zij wijzen daarnaast ook op de misstanden in ons hedendaags milieu die levensbedreigend zijn voor het bijenvolk. 

Voor de kinderen zijn er op deze zondag allerlei activiteiten, zoals het in elkaar zetten van insectenhuisjes en het maken van zaadbollen. Er worden ook bijenplanten verkocht. Kortom, van alles te zien, te horen en te beleven in het leukste en spannendste openluchtmuseum van de Peel.

Naast de vele ambachten die in bedrijf zijn is het goed toeven op een van de vele terrassen in het museum. Geniet van de zelfgebakken Limburgse vlaai met koffie of neem een puddingbroodje op het vuistje. De muziek wordt deze middag verzorgd door RoerMaas muzikanten. Het museum is op 14 juli open van 13.00  tot  17.00 uur Meer informatie is te vinden op de website www.eynderhoof.nl