Neos bezoekt de Duitse stad Aken

HAMONT-ACHEL – Aken een stad die velen onder ons wel van naam kennen maar niet inhoudelijk. Het is een stad met een lange geschiedenis en een beroemde Dom. Het is tevens een industrieel centrum in een steenkoolgebied en een belangrijk spoorwegknooppunt met aansluiting op de hogesnelheidslijn naar Keulen en Luik. Al in de oertijd was hier een nederzetting,  getuigen hiervan zijn de vondsten uit het stenen tijdperk. De Romeinen ontdekten de warmwaterbronnen met een heel hoog zwavelgehalte en gingen ervan uit dat deze bronnen of Thermen geneeskrachtig waren.  Karel de Grote heeft een grote rol gespeeld in de uitbouw van deze stad. In 1656 werd de stad verwoest door een hevig brand en moest volledig heropgebouwd worden. Ook tijdens de tweede wereldoorlog kreeg Aken het hard te verduren tijdens een bombardement dat 78 nachten duurde. Ook toen toonde deze stad haar veerkracht en er werd een mooie moderne stad uitgebouwd met heel wat bezienswaardigheden zoals de Dom en het stadhuis. Al deze wetenswaardigheden kregen de leden van Neos te horen en te zien onder de deskundige leiding van gids Greet Nijs. ’s Middags genoten ze van een heerlijke lunch om daarna de Dom echt te verkennen. Rond 16.00 uur reed de groep naar Vaals waar ze in de Abdij  ‘Sint Benedictusberg’ de “Vespers” bijwoonde. Een echte belevenis zeker omdat het die dag juist “Sacramentsdag” was en de vespers een speciaal tintje hadden. Het hele Neos gezelschap heeft genoten van deze  mooie uitstap en kijkt nu met andere ogen naar onze Duitse buren van Aken.