Ook Rieky Kerkhofs gaat exposeren

Pelt – In 2003 vond de Kunstroute voor het eerste plaats, georganiseerd door enkele kunstenaars, met medewerking van de toenmalige Cultuurdienst van Overpelt. Het werd een tweejaarlijks project waarbij kunstenaars hun deuren open zetten voor het grote publiek. Nu de fusie tussen Overpelt en Neerpelt een feit is, heeft Pelt het initiatief genomen om opnieuw een kunstroute op touw te zetten, in samenwerking met de kunstenaars. Ook Rieky Kerkhofs (*1945) is uitgenodigd om deel te nemen aan de Kunstroute 2019.

Het Open Atelier van dit jaar bestaat uit een route langs allerlei kunstenaars, dus ook langs Rieky aan de Anjerstraat. Tussen 21 september en 13 oktober zijn er elk weekend kunstenaars die hun werkplaats openstellen. “Ik heb een groot atelier, hier achter ons nieuwe huis. Lekker veel plaats om mijn werken tentoon te stellen”, glimlacht Rieky, die het wel even wennen vindt, om te exposeren.  “Na geruime tijd uit de running te zijn geweest, heeft ze tóch besloten haar werken te exposeren. “Ondanks dat ik wat ouder ben, en als autodidact het schilderen heb geleerd, was de gemeente blij met mijn deelname”. 

Uit de buik

Op 21 en 22 september zal Rieky haar doeken laten zien aan iedereen die belangstelling heeft. “Ik noem mijn schilderwerken ‘uit-de-buik-stijl’, omdat het een vrije stijl is. Ik maak dieren, huizen natuurgezichten, eigenlijk alles”,  aldus de Peltse kunstenares. Ze begon aanvankelijk met olieverf, nu werkt ze met acryl. “Dikwijls weet ik nog niet wat het zal gaan worden, als ik voor een doek sta. Maar nadien blijkt er toch weer iets moois te zijn ontstaan”. 

Jacob

De kunst van het schilderen ontdekte Rieky rond haar zestigste, toen haar papegaai Jacob overleed. Rieky: Toen die is gestorven, had ik dat in ene keer. Ik ging Jacob schilderen op de achterkant van een kalender, en Jacob zat er, gelijk ie was! “ Partner André kwam thuis van zijn werk en Rieky toonde haar papegaai-kunstwerk. “Is dat iets?”, vroeg ze hem. “Maar meid, je kunt schilderen!”, was zijn reactie. Vanaf toen was de kunstenares niet meer te stuiten, en het ene na het andere werk vloeide uit haar vingers op het doek. 

Bescheiden

Na verschillende jaren ontdekte de gastvrouw dat haar vader ook schilderde. “Dus ergens heb ik het tóch van de familie meegekregen, denk ik. En mijn broer maakte tekeningen. Dus ik zal het wel geërfd hebben”. Rieky hoopt dat het mooi weer is op 21/22 september, zodat haar kunstwerken tijdens die twee dagen buiten kunnen worden geplaatst. Bij nat weer zijn de garage en het atelier meer dat groot genoeg om belangstellenden te ontvangen. Ook al is de schilderes wat bescheiden, de expositie wordt van harte aanbevolen. Binnenkort verstrekt de gemeente in samenwerking met de cultuurdienst meer informatie over de komende kunstweekenden.

 Tekst en foto Evert Meijs