Toon Liplijn nieuwe koning St Joris-St Barbara gilde 

MAARHEEZE – Op zaterdag 6 juli 2019 was het weer zover. Na drie jaar koningschap van Jan Scheepers vereiste de traditie dat de leden van het Gilde St. Joris – St. Barbara gingen schieten om een nieuwe koning. De 14de na de fusie in 1959. Het gilde trok om 9.15 uur vanuit het  gildehuis het dorp in. Traditiegetrouw werd de oude koning thuis afgehaald. Na deze prettige tussenstop vertrok het gilde richting kerk waar pastoor Sip om 11.00 uur de H. Mis opdroeg. Tijdens deze Mis werd het nieuwe standaardvaandel gezegend. De aflegging van de eed van trouw aan het geestelijk gezag en de vendelhulde voor pastoor Sip werd door hem zeer gewaardeerd.  Hierna trok men in optocht naar het gildehuis De Schutse. Hier werd de driejaarlijkse “staatsie” foto gemaakt waarna de uitstekende Brabantse koffietafel zich goed liet smaken.  Om 15.00 uur werd begonnen met het Koningschieten. Pastoor Sip, burgemeester en “Maarheezenaar” Roland Kersten en koning Jan Scheepers  schoten de schutsboom “los”.  Zes kandidaten hadden zich aangemeld om te strijden om het koningschap. De schietvolgorde was bepaald door het lot. Maar liefst 136 schoten waren deze keer nodig om het laatste stukje hout naar beneden te laten vallen.  Het genadeschot werd gegeven door Toon Liplijn. Toon is al ruim 33 jaar lid van het gilde en  

een echte gildeman. Hij was in het verleden mede initiatiefnemer om een standaardruiter mogelijk te maken, zat en zit in het bestuur, bedacht kleur en vorm van de huidige uniformen en zit al jaren de kermiscommissie voor. Toon heeft het niet van vreemden. Zijn opa en naamgenoot Antoon Liplijn schoot zich in 1913 en 1931 tot koning bij het St Jansgilde in Soerendonk. Mede door de inspiratie van opa deed Toon elf keer op rij (30 jaar lang) mee in de strijd om het koningschap. Eindelijk was het geluk aan zijn zijde. In het dagelijks leven is Toon, samen met zijn vrouw Nellie, uitbater van Liplijn Fashion te Budel. Na de emoties te hebben overwonnen en de felicitaties in ontvangst te hebben genomen, volgde de traditionele installatieprocedure. Door de nieuwe koning werd aan de aanwezigen een ruim aantal consumpties aangeboden. Door de gildebroeders en de vele aanwezigen werd nog menig uurtje door gefeest. Toon van harte gefeliciteerd en geniet van je koningschap de komende drie jaar. Zie voor foto’s en nieuws: www.gildemaarheeze.nl.