Vl@s Noord-Limburg bezoekt schuttersvereniging Sint Ambrosius 

REGIO – De leden van Vl@s Noord-Limburg trokken op donderdag 20 juni naar schuttersvereniging Sint Ambrosius te Lommel voor een leerrijke namiddag Voorzitter Henri Vaes van Sint Ambrosius gidste de leden door het rijke verleden van de club. Zij werd opgericht in 1815 als Compagnie van Sint Ambrosius (patroon van de imkers). Zij hielden zich vooral bezig met imkeren : bijenkorven zetten op de uitgestrekte heidevlakten van Noord Limburg. Vanaf 1834 hebben ze zich geleidelijk omgevormd tot een schuttersgilde. Na 1901 is er een opflakkering geweest die geremd werd door de oorlog 14-18. Immers; onder de oorlog geen schutterijen toegelaten, buksen en schiettuig werden verstopt, onvindbaar voor de bezetter. Elk bolleke (kogel) weegt 33 gram. De kogels worden zelf gegoten en de huls moet gevuld worden met een zeer precies gewicht aan poeder. De kogel vliegt met een snelheid van 210 meter per seconde, dat is 720 km per uur. De deelnemers mochten elk een aantal schoten lossen. Ook het schieten moet onder begeleiding gebeuren van de schietmeester. Het was toch niet zo simpel als het leek, er waren veel missers. De bollekes zijn van lood, bij elk schot wordt het bolleke opgevangen en nadien weer gesmolten voor hergebruik. Een versnapering en een gebakje waren de perfecte afsluiters van een perfecte namiddag. Met dank aan Sint Ambrosius, Henri, de hopman en de schietmeesters.