Brabantsedag Heeze met de B van Betrokkenheid

HEEZE – De waarde van Brabantsedag Heeze gaat veel verder dan louter die van een belevenement voor tienduizenden gasten elke laatste zondag van augustus. Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is het festival cultureel en historisch waardevol voor Brabant en daarbuiten. Een vaakgehoorde opmerking is dat de theaterparade een rollende geschiedenisles is, die data en gebeurtenissen uit het Hertogdom Brabant tot leven brengt.

Cohesie
Aan de hechtheid in de Heezer samenleving draagt Brabantsedag ook een fikse steen bij. Burgemeester en ambassadeur Paul Verhoeven van Partner gemeente Heeze-Leende is maar wat trots: “Brabantsedag is een cadeautje van de samenleving dat wij mogen uitpakken.” Wim van de Donk, commissaris van de Koning en ambassadeur namens Partner Provincie Noord-Brabant, onderstreept dat: “Parade van verbeelding, vermaak en gemeenschapszin. Brabant op zijn best!”.

Voorzitter Boukje van Ettro legde het in regioglossy FRITS zo uit namens de duizenden vrijwilligers: “Niemand wordt betaald, ook jury en bestuur niet. Dat is de kracht van het evenement. Van de Heezer gemeenschap is ruim een vierde écht actief betrokken. In de parade alleen al doen zo’n tweeduizend acteurs mee, ook van buiten het dorp. Maar er staan met gemak nog eens tweeduizend mensen langs de kant die sponsoren, grimeren, alleen bouwen en niet meespelen, zorgen voor de catering, noem maar op. ‘Ken je Brabantsedag en doe je mee?’ is hier niet eens een vraag. Authentieke Heezenaren krijgen dat met de paplepel ingegoten. Ook de import en asielzoekers doen mee.
Die gemeenschapszin is iets om te koesteren. Daar kan geen Burendag tegenop. Brabantsedag is hét middel om no time heel Heeze te leren kennen. Op iedere bouwplaats melden zich mensen van buiten Heeze die in de gemeenschap worden opgenomen. Het is het ultieme integratietraject, Cultuur met een grote C en Kunst met een grote K. Er zit hier een creativiteit in de Heezer genen. Ieder jaar probeert iedereen zichzelf te overtreffen. Zelfs het draaiboek is na al die jaren echt geen copy-paste. En allemaal door vrijwilligers.”

Jonge aanwas
Precies die achtergrond vormt ook de basis aan de – letterlijk – jongste loot aan de Brabantsedagstam: de Kinderparade. Sinds 2017 trekt deze in het weekend vóór de grote theaterparade door Heeze. Bij veel wagenbouwersgroepen is wel ruimte voor kinderinbreng, maar niet overal en altijd. In de kinderparade kunnen alle kinderen laten zien hoe goed ze kunnen samenwerken, ontwerpen en bouwen. Achterliggend idee is natuurlijk dat ze besmet raken met het Brabantsedagvirus en over een paar jaar wel de nieuwe ontwerper, bouwer, kledingmaker of geluidstechnicus van een van de wagenbouwersgroepen worden.
Op zaterdag 17 augustus trekt de stoet door Heeze. Deelnemers zijn 6-14 jaar oud; jonger kan ook, maar dan begeleid door een ouder. De eerste editie in 2017 telde ruim tachtig deelnemer(tje)s. Vorig jaar waren er tien groepen met zo’n 200 kinderen en hopelijk wordt het dit jaar nog drukker op en aan de Heezer straten.

Ambassaderen
Naast jonge heeft Brabantsedag ook bekende ambassadeurs. ‘Vroeger’ kende de Brabantsedag een cultuurgezant die voor drie jaar aantrad. Frank Lammers, Gerard van Maasakkers en Björn van der Doelen hebben die rol met verve vervuld. Bij de Brabantsedag anno nu past de rol van ambassadeur beter dan cultuurgezant. Een Brabantsedagambassadeur wordt aangesteld voor onbepaalde tijd, dus niet meer voor drie jaar. De ambassadeur draagt de Brabantsedag een warm hart toe, bezoekt die minimaal eens per twee jaar en promoot door het jaar heen als daar de mogelijkheid toe is. Dat promoten kan op diverse manieren, van bezoeken van wagenbouwers tot aanprijzen op eigen socialmediakanalen.
De lijst met ambassadeurs is al indrukwekkend en groeit jaarlijks. Naast de eerdergenoemde burgemeester Verhoeven en commissaris van de Koning Van de Donk zijn dat olympisch en wereldkampioene wielrennen Marianne Vos, auteur Wim Daniëls en muzikanten Björn van der Doelen en Gerard van Maasakkers; inderdaad, de eerdere cultuurgezanten.
Sinds dit jaar zijn ook algemeen directeur van PSV, auteur en prestatiemanager Toon Gerbrands en de Rosmalense politica en Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg ambassadeurs.

Beweegredenen
Louter vrijwilligers, het hoge artistieke en culturele niveau, de Brabantse gezelligheid; het zijn allemaal beweegredenen waarom de Brabantsedag Heeze op forse waardering van tienduizenden fans én van grote namen mag rekenen, onder wie betrokken partners en sponsors die meer willen betekenen dan geldschieter zijn voor een fijn festival. Menig profclub in sport en cultuur zou er jaloers op worden…
Partners tableaux mediamakers, Eindhovens Dagblad en Ondernemerssociëteit Brabantsedag laten ook hun handjes wapperen en verzetten bergen werk. Tableaux bijvoorbeeld maakt en onderhoudt de zeer uitgebreide website van Brabantsedag, inclusief de nieuwe huisstijl en professionele bestelmogelijkheden voor entree- en tribunetickets. Het gaat dus niet alleen om de financiën die het feestje mogelijk maken. Hoofdsponsors Tijssens, NXP, ASML en Persgroep-uitgave De Parel van Brabant doen eveneens met verve hun ambassadeurswerk, evenals het dertigtal lokale en regionale (sub)sponsors.

Aan het rijtje mocht Stichting Brabantsedag Heeze dit jaar nog een grote naam toevoegen: die van DAF. Toeval, in het jaar dat ‘Wat beweegt Brabanders?’ het thema is? Rob Appels, directeur corporate communicatie van DAF Trucks NV, vindt van niet: “Een prachtig thema waar ook DAF dagelijks mee bezig is en dat dus perfect bij ons past. Logisch dat wij zijn ingestapt als hoofdsponsor van de Brabantsedag. Als bedrijf zijn wij met onze wortels stevig verankerd in deze prachtige provincie. Met een rijke historie, gedreven door technische innovatie en niet te vergeten de passie van ruim 6.500 enthousiaste medewerkers.”

Andere betrokkenen laten zich in dezelfde bewoordingen uit. “Dommelsch is al sinds jaar en dag verbonden met de Brabantse cultuur. De Brabantsedag is bij uitstek een evenement dat hierbij aansluit,” vindt Mats Renkens, accountmanager national events van Partner Anheuser-Busch InBev.
Dit jaar tekende directeur Wiljan Bazelmans van Bazelmans AV weer bij: “Voor de derde keer – vanaf 2013 – het driejarig contract getekend als Partner van de Brabantsedag. Een mooi evenement om regionaal te ondersteunen. Tijdens de laatste zondag in augustus zit ik weer vol trots op de tribune om te zien wat de wagenbouwersgroepen uit Heeze gemaakt hebben.”

CEO Eric van Schagen van subsponsor en adverteerder Simac: “De manier waarop dit jaarlijkse spektakel wordt georganiseerd spreekt ons zeer aan. Want of je nu de regie hebt over de ICT binnen een bedrijf of een breed cultuurevenement, de beste resultaten bereik je door enthousiast samen te werken aan een gezamenlijk doel.”

De Rabobank is er als Partner eveneens graag bij betrokken, al meer dan 25 jaar, aldus marketing- en communicatieadviseur Janine Ritzen: “De Brabantsedag is een uniek event, dat de regio cultureel op de kaart zet. Ieder jaar weer worden de prachtigste creaties neergezet en is er een enorme verbinding in het hele dorp voelbaar. Met recht de grootste theaterparade van het jaar.”