Kan Bospop deze editie nog overtreffen?

WERRT – Ondanks de afwezigheid van de twee toppers, Snow Patrol en op het laatste moment toch nog Sting, zullen de meeste bezoekers geen moment getreurd hebben, want wat er wel stond was ronduit geweldig.

Waar vorig jaar de kleren uit gingen, vanwege de hitte, werden er dit jaar regenjassen overheen aangetrokken, want het was geen ideaal festivalweer, met op vrijdag en zaterdag een aantal hoosbuien. De ruim 1400 vrijwilligers zorgden er echter voor dat na iedere regenbui de zitgedeeltes die her en der op het festivalterrein waren gecreëerd, weer zorgvuldig droog werden gemaakt.

Zo’n dertigduizend man lieten zich letterlijk niet uit het veld slaan en genoten volop van de toppers die er wel stonden. 

Ook Bospop vergroent, waar oude rockers normaal geassocieerd worden met bier en burgers, waren er dit jaar verschillende heerlijke alternatieven, zoals hamburgers van oesterzwammen en verschillende foodtrucks die vegetarische en veganistische maaltijden aanboden.

Het cliché dat Bospop louter een festival voor de middelbaren onder ons is bleek eens niet waar te zijn, ook de jeugd, kinderen en kleinkinderen kunnen de sterren van weleer goed smaken.

Het driedaags festival in het buitengebied van Weert beschikte over maar liefst vier campings, waaronder ook een met huur-tipi’s en -tenten, een grote 24-uurs feesttent en twee podia. Er was een food-court met verschillende foodtrucks, een relaxhoek met hangmatten en, het moet niet gekker worden, houtgestookte jacuzzi’s. Net als vorig jaar konden de gewone stervelingen weer opkijken naar of medelijden hebben met de zogenaamde VIP’s van de skydeck, waar de meer gefortuneerden onder ons een poging tot festivalbeleving deden vanop een afstand met bubbels in de hand.

De sfeer zat er als altijd goed in, Bospop is een gezellig festival waar nauwelijks ongeregeldheden zijn en waar jong en oud met en van elkaar geniet, maar bovenal van de muziek en wat voor muziek.

Op vrijdag had de organisatie met Toto een echte topper gevonden om de plaats van Snow Patrol op te vullen, wat een geniale zet was, want het laatste jaar zijn zij onder de jeugd aan een ware wederopstanding bezig en iedereen kon de liedjes uit volle borst meezingen.

De zaterdag en de zondag waren gevuld met de grote sterren uit de afgelopen decennia en behalve Daryl Hall & John Oats, die een wat fletser optreden gaven, was er duidelijk nog geen sleet te bekennen, met als uitschieters de 74!!! jarige John Fogerty, die nog met net zoveel bezieling speelde als 50 jaar geleden tijdens Woodstock. Skunk Anansie, Rowwen Heze de Specials, Living Colour, Flogging Molly en Danny Vera deden de weilanden daveren onder het meedansende publiek. Het John Butler Trio wist een geheel nieuw publiek aan te spreken met zijn heerlijke festivalmuziek en ook Kovacs intrigeerde met een goede liveshow.Joe Jackson kreeg het publiek zelfs niet meer stil en had er duidelijk schik in om te zien dat men bijna al zijn hits mee kon zingen

De topper op zondag was ongetwijfeld Nile Rodgers, die meer ruimte kreeg om te schitteren doordat Sting pas op het allerlaatste moment forfait gaf. Met zijn aanstekelijke spel, geweldige gitaar en soulvolle zangeressen kreeg hij het publiek op zijn hand en bleek pas hoeveel hits de man op zijn naam heeft staan.

Kortom een zeer geslaagde editie van een heerlijk festival dat zich al jaren staande houdt tussen al het dance- en technogeweld, een goed georganiseerde verademing.

De foto’s zijn gemaakt door Jos Meusen