Nieuw gemeentewapen- en vlag voor Pelt

PELT – Al in de tijd van Napoleon bestond er regelgeving betreffende een vlag en een wapenschild voor elke Vlaamse gemeente. Nadat Napoleon echter verslagen was kwam er een einde aan diens wetten. Later is dit door Willem I in 1814 terug opgepakt. Hij verstrekte de goedkeuringen voor elke gemeente. Voor Vlaanderen werden in 1817 totaal 266 wapens bevestigd. Op dit moment wordt de goedkeuring gegeven door Geert Bourgeois, Vlaams- minister president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed. Doordat Neerpelt en Overpelt sinds 1 januari gefuseerd zijn vervielen de bestaande wapens en vlaggen. Voor het nieuwe wapen en vlag van Pelt gaf de ministerraad haar goedkeuring op 28 juni. Pelt koos ervoor om de historische wapenfiguren samen te brengen in het nieuwe gemeentewapen en koos voor een samenspel van heraldische tradities. Het nieuwe wapen herneemt zowel de drie rode dwarsbalken van het oude graafschap Loon als het gekanteeld doorsneden schildhoofd van de historische Heren van Arkel. Hiermede is Pelt de tweede fusiegemeente (na Puurs-Sint-Amands) die haar nieuwe wapen kan ‘gebruiken’.