Nieuwe koploper in Pool de France!

Terwijl de wielrenners genieten van een welverdiende rustdag, trekken de stofwolken op rondom het peloton van de Tour de France. De eerste volledige week koersen zit erop en wat is het genieten. Door de vervelende blessures van enkele potentiële winnaars weten wielerliefhebbers niet goed wie ze deze Tour echt in de gaten moeten houden en het lijkt alsof het peloton dat ook niet precies weet. Wat het oplevert? Een spannende Tour de France met massasprints, ontsnappingen die wél lukken, een prachtige bergetappe en een algemeen klassement wat nog alle kanten op kan gaan!

Laten we eerst eens kijken naar de Tour de France. Elk team bestaat uit acht wielrenners en er zijn in totaal 22 teams in koers. Slechts vijf wielrenners uit drie verschillende teams hebben tot op heden moeten afhaken. In één team heerst de griep en de andere renners hadden wat pech met valpartijen. Zowel de Nederlandse als de Belgische wielerliefhebber heeft al kunnen juichen. Zo was er deze week een overwinning voor Dylan Groenewegen, maar wist ook Wout van Aert verrassend een overwinning te pakken. De meest gekozen Belg in de Pool de France rijdt dan wel voor een Nederlands team, dus voor de lezers van HAC Weekblad was het altijd feest. In het algemeen klassement heeft Julian Alaphilippe nog altijd de gele trui om zijn schouders, al is de voorsprong op Geraint Thomas en Egan Bernal (beiden Team INEOS) minimaal. Steven Kruijswijk (4e) is de best geklasseerde Nederlander en Xandro Meurisse (19e) is de best geklasseerde Belg in het algemeen klassement.

In de Pool de France zijn prachtige prijzen te verdienen en inmiddels is Tim hard op weg naar een van de prijzen. Met zijn team ’Nijsten08’ wist hij al 430 punten te verzamelen. Vooral de keuze voor Wout van Aert heeft Tim goed gedaan, want deze 37 punten zijn door slechts 31% van onze deelnemers verzameld. De top-3 wordt compleet gemaakt door Esmee van Cranenbroek (407 punten) en Sandra Dupree (406 punten). Toch is nog alles mogelijk, want het gat tussen de nummer 1 en nummer 2 is wellicht al flink aan het groeien, de verschillen daarna zijn redelijk te overzien.

De best presterende wielrenner in de Tour de France is Peter Sagan. Zijn 72 punten zijn door de meeste deelnemers van de Pool de France al binnen gehaald. Caleb Ewan (48 punten), Michael Matthews (44 punten) en Elia Viviani (42 punten) zijn de overige renners die minimaal 40 punten hebben gehaald. De vijftien best presterende wielrenners tot nu toe, oftewel het dreamteam van de eerste tourweek, hebben in totaal 517 punten gehaald. Alle wielrenners met minimaal 20 punten komen in deze top-15 voor. Het feit dat Tim al 430 punten heeft verzameld is daarmee extra knap te noemen.

Na de rustdag volgen enkele vlakke ritten, een tijdrit en enkele stevige bergritten. We zijn benieuwd of Tim zijn voorsprong kan vasthouden of dat er volgende week een compleet nieuwe top is in de Pool de France. Julian Alaphilippe zal zo lang mogelijk in zijn gele trui willen rondrijden, maar wie weet kan Steven Kruijswijk hem deze week wel van zijn troon stoten!