Beleef, Ontdek en Bewonder in Eijnderhoof!

NEDERWEERT-EIND – Op zondag 21 juli staat ‘Van Vlas tot Linnen’ op het programma in openluchtmuseum Eijnderhoof in Nederweert-Eind. Naast het onderhouden en overdragen van oude ambachten, cultuur en gebruiken is een van de belangrijkste doelen van het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind ook de educatie over de natuurlijke herkomst van voedsel en kleding. Melk komt niet uit pakken maar uit de koe en zonder granen kunnen we geen brood bakken. Over de kunst van het maken van kleding wordt door de textielgroep van Eynderhoof een leerzame en interessante middag georganiseerd.

Vlas is, als basis voor linnen, een heel belangrijke grondstof voor de textielindustrie. Maar waar kun je nog zien wat vlas is en hoe linnen gesponnen kan worden. Om een duidelijk beeld te krijgen moet je van grondstof naar bewerking kunnen zien en ervaren. Op Eynderhoof is ook dit jaar weer een vlasveld ingezaaid. Het gewas bloeit maar enkele dagen en dat levert prachtige blauwe velden op. Na de oogst van de vlas wordt de grondstof naar het museum vervoerd om daar verder bewerkt te worden.

De textielgroep van het openluchtmuseum is een heel gezellige maar vooral ook actieve en creatieve groep die ervaring en kennis omzet in diverse doe-activiteiten voor jong en oud. Op zondag 21 juli organiseert de Textielgroep van Eynderhoof een bijzonder middag rondom het thema “van Vlas tot Linnen”.  Tijdens de middag wordt volop gedemonstreerd over de bewerkingen  die vlas allemaal moet ondergaan voordat er garen van gesponnen kan worden. Het garen dat uiteindelijk tot linnen wordt geweven om uiteindelijk tot kleding of gebruiksartikel verwerkt te worden. Een uniek proces dat nog maar op beperkte schaal gedemonstreerd kan worden. Ik Eynderhoof kan dat! 

Ook de stroopmakers zijn volop in de weer met de productie van ouderwetse stroop. Eynderstroop die geproefd kan worden en zolang de voorraad strekt ook in een potje mee naar huis. Maar ook alle andere ambachten zijn in bedrijf en laten zien hoe natuurlijk grondstoffen bewerkt worden tot  gebruiksvoorwerken of materialen.0 demonstraties gegeven. Volop bedrijvigheid in het leukste en gezelligste openluchtmuseum van de regio.

In de herberg staat koffie met vers gebakken limburgse vlaai klaar en op een van de terrassen is iedereen vrij te genieten van de rust en de gezelligheid. De muziek wordt deze middag verzorgd door Fer Hendrix. Het museum is op 21 juli open van 13.00  tot  17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van het museum www.eynderhoof.nl