De Dommel ‘onze’ rivier

PELT – Dommelslag, Dommelhof, Dommelgalm, VitalityShop de Dommel, wandelgebied Dommelvallei. Diverse organisaties en zaken in Pelt hebben hun naam verbonden aan de rivier die door de gemeente stroomt. De Dommel is in totaal 120 kilometer lang waarvan er 35 kilometer doorheen Noord-Limburg stroomt. De overige 85 km loopt door de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De bron van de Dommel bevindt zich bij het gehucht Wauberg in Peer en ligt op 77 meter boven zeeniveau. Via het natuurgebied Hageven in Pelt bereikt dit riviertje de Nederlandse grens en stroomt vervolgens door naar Borkel en Schaft waar het verval nog maar 25 meter is. Daarna loopt het water langs Dommelen, Veldhoven, Eindhoven, Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Boxtel, Gemonde, Sint-Michielsgestel, Vught en uiteindelijk naar ’s Hertogenbosch. Daar aangekomen vormt het water samen met dat van rivier de ‘Aa’ de Dieze. Ter hoogte van Engelen stroomt het water vervolgens in de Maas. In de Romeinse tijd werd er waarschijnlijk gevaren op de Dommel. Men vermoedt dat deze rivier toen dieper uitgesneden was in het landschap en veel sneller stroomde.  De Dommelvallei is een natuurgebied aan de bovenloop van de rivier en ligt tussen Eksel, Wijchmaal, Kleine-Brogel en Peer. In het Hageven werd de voorbije jaren met steun van Europese subsidies flink geïnvesteerd in natuurherstel onder meer door de Dommel opnieuw een natuurlijke loop met diverse meanders te geven. Dankzij waterzuiveringsinstallaties in Peer, Eksel en Pelt zuiveren zij het afvalwater van bijna 45.000 inwoners en komt daarvan minder in de Dommel terecht. Nederland krijgt op die manier van ons water doorgestuurd van een goeie kwaliteit. Verder is het ook nog mogelijk om een kanotocht te doen op de Dommel. Er zijn twee mogelijkheden.: een korte tocht van 8 km of een lange tocht van 18 km naar Valkenswaard. Vanuit de kano ziet de wereld van de Dommel er ineens geheel anders uit.