Maasstraat Oude Schut

WEERT – Midden in het centrum van Weert, in een zijstraat net voor de markt, ligt wellicht de mooiste winkelstraat, de Maasstraat en de Oude Schut. De straat wordt aan weerszijden geflankeerd door prachtige statige panden die de sloophamer en bouwijver van de voorbije decennia overleefd hebben en veelal met heel veel respect voor de oude glorie zijn gerestaureerd.

De meeste van de chique panden waren woonhuizen voor de gegoede burgerij, maar in het midden van de straat vind je ook het prachtig gerestaureerde klooster van de Zusters Birgittinessen. Dit klooster is het hart van de straat en een verbindende factor tussen de winkeliers en ondernemers en nog aanwezige zusters, die in het klooster ook een B&B uitbaten en ontbijt en diner serveren voor de gewone sterveling. Er is bovendien een apart gastenverblijf en mooie ruimtes voor vergaderingen tot circa 50 personen, voorzien van alle moderne apparatuur.

De ondernemers van de Maasstraat hebben een aantal jaren geleden de kerststal in de tuin van het klooster geadopteerd en sindsdien is er onder hun hoede ook een compleet team vrijwilligers ontstaan dat op gezette tijden het onderhoud van de prachtige kloostertuin voor zijn rekening neemt.

In de straat vallen ook de verschillende toegangsbogen op die eveneens schitterend gerestaureerd zijn, twee ervan leiden naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats aan de achterzijde van de straat, de Walburgpassage , eentje leidt je naar het mooie binnenhofje, De Oude Schut, waar het in de sfeervolle gelijknamige zaak heerlijk toeven is met een kopje koffie of lunch, binnen of op het beschutte terras.

De Maasstraat heeft een mooi en gevarieerd aanbod van winkels en het valt op hoe weinig leegstand er is.

Daar schuilt dan ook de kracht van de ondernemers, samen delen zij een passie, die van hun onderneming en van de locatie waar die zich bevindt. Je vindt hier geen ketens of outlets, maar stuk voor stuk klassevolle zaken voor dames en heren van elke leeftijd, zoals kleding, de betere beddenzaak, meubels en accessoires.

In tijden dat veel middenstanders te lijden hebben onder het aanbod op internet verenigen zij juist hun krachten en organiseren regelmatig speciale evenementen, zoals de goed bezochte “Italiaanse dag”, “Late Night Shopping” de braderie en het “Cultureel lint”.

Winkelen in de Maasstraat is een beleving want de ondernemers delen graag hun passie met het winkelende publiek en hier krijgt u nog echt deskundig en eerlijk advies onder het genot van een kopje koffie of glaasje wijn.

Hier is het gezicht van de ondernemer het merk en staat gastvrijheid en een eigen identiteit voorop. Bovendien heerst er een hoge gunfactor, waardoor de neuzen dezelfde kant opstaan en dit uit zich in een hechte samenwerking, ook op het gebied van invulling van de winkelpanden.

Als hier een winkel aangeeft te gaan sluiten gaan de ondernemers zelf actief op zoek naar nieuwe kandidaten om een passende invulling te geven aan het leegkomende pand in samenwerking met de pandeigenaren. Bovendien houdt hun service niet op na reguliere werktijd, want op de meeste plaatsen kun je op afspraak ook na sluitingstijd terecht.

Weert, met in het bijzonder op de Maasstraat en de Oude Schut,heeft veel te bieden voor het winkelende publiek, maar ook voor mensen die wat cultuur willen snuiven of een lekker hapje willen eten en waar je behalve in het klooster ook nog kan overnachten in de B&B Halte 46 aan het einde van de straat.