Parijs is in zicht, maar wie pakt de prijzen?

Inmiddels nadert Parijs, de wielrenners moeten nog een paar dagen aanzetten en dan bereiken ze aanstaande zondag Parijs. Onze Pool de France is ieder jaar weer een garantie voor spannende momenten en wisselingen in de top van het klassement, maar dit jaar is de Tour de France ook voor het eerst sinds jaren super spannend. De ritten door de Pyreneeën werden een spektakel. Julian Alaphilippe wist zijn gele trui te verdedigen, al moest hij daarvoor diep gaan. Of hij in de Alpen de hongerige achtervolgers van zich af kan houden moet blijken. In onze eigen Pool de France hebben we ook een nieuwe koploper. Sjoerd Versteegen gaat aan de leiding, al volgen Robin Staals en Hein Kees op slechts twee en vier punten. 

Spannende week

Na de rustdag van vorige week volgden enkele spannende ritten. Voor de deelnemers die enkel of voornamelijk sprinters in hun team hadden gekozen, begon het grote kelderen in het algemene klassement. De deelnemers met een wat meer uitgebalanceerd team kwamen uiteindelijk bovendrijven. Met nog vijf ritten te gaan staat Sjoerd Versteegen dus bovenaan. Hij heeft op het moment van dit schrijven 641 punten. De 15 best presterende renners van deze Tour de France hebben gezamenlijk 744 punten, dus met een score van ruim 86% van de maximale score is dit een uitmuntende prestatie. 

Goed scorende renners

Peter Sagan en Caleb Ewan zijn op dit moment de best scorende renners met 88 punten. Sagan was door de meeste deelnemers van de Pool de France wel geselecteerd, Caleb Ewan werd door bijna 25% van de deelnemers over het hoofd gezien en mag daarmee een verrassing genoemd worden. Julian Alaphilippe, de man in de gele trui, won afgelopen week de tijdrit en heeft inmiddels 72 punten verzameld. Elia Viviani (68 punten) en Thibaut Pinot (61 punten) horen ook nog tot de top-5. 

Wie vallen er tegen?

Elke Tour de France zijn er favorieten die hun rol niet kunnen waarmaken. Egan Bernal, gekozen door 442 deelnemers, rijdt heel behouden mee in de top van het klassement, maar heeft voor de deelnemers van de Pool de France slechts 14 punten behaald. De op vijf na meest gekozen renner valt in die optiek nog wat tegen, maar wellicht komt hij in de Alpen nog op gang. Jakob Fuglsang valt echt tegen deze Tour. Hij werd 391 keer gekozen en haalde slechts drie punten. Dinsdag viel hij tot overmaat van ramp ook nog eens, ondanks een klassering in de top-10 van het algemene klassement en dus is de kopman van Astana afgestapt. Ook Romain Bardet (325x gekozen) valt vies tegen. De Fransman wist nog geen enkel punt te behalen, hetzelfde geldt voor Adam Yates (325x gekozen). Zijn tweelingbroer Simon Yates wist wel al twee etappes te winnen, maar de favoriet van de twee valt tegen. Verder vallen ook Quintana (196x gekozen, 4 punten) en Nibali (171x gekozen, 0 punten) tegen. 

Wat valt er nog te verwachten?

De Tour gaat in volle vaart richting de eindstreep. Alaphilippe heeft een voorsprong van 2.14 minuut op Emanuel Buchmann. De Duitser van BORA is de nummer zes van het algemeen klassement. Zes wielrenners maken dus nog kans op het geel in Parijs. In de Pool de France is de voorsprong van Sjoerd Verstegen op de nummer 100 van het algemeen klassement ’slechts’ 60 punten. Ook bij ons is nog alles mogelijk. De top-25 en de winnaars van het berg- en sprintklassement worden uitgenodigd om een prijs uit te komen zoeken bij de prijsuitreiking. Deze zal dinsdagavond gehouden worden bij De Bever.