Met ijsjes en voetbaden de hitte te lijf

Het tropische weer houdt de gemoederen deze week bezig. Onder meer zorginstellingen en kinderdagverblijven nemen extra maatregelen in verband met de extreme hitte. Extra drinken, ijsjes, binnenblijven en koude voetenbaden, is daarbij het devies. 

Het overgrote deel van de bevolking verkeert deze dagen in siësta-modus. Verder is het vooral zoeken naar manieren om de verzengende hitte buiten de deur te houden. Met name voor mensen die in de buitenlucht werken en voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en baby’s, zijn de recordtemperaturen van tegen de veertig graden op zijn zachts gezegd geen pretje.

Om de hitte te lijf te gaan, zijn op veel plaatsen de hitteplannen en -protocollen uit de kast gehaald.

Waar verschillende Nederlandse kinderdagverblijven er deze week voor kiezen om de deuren tijdelijk te sluiten, is kinderdagopvang Klikkelstein in Budel wel gewoon in bedrijf. “We hebben inmiddels al wat ervaring opgedaan met ons hitteprotocol. Het wordt ieder jaar warmer. Het is belangrijk om daar goed op voorbereid te zijn”, vertelt Eric van Buul, algemeen directeur van kinderopvang Klikkelstein.

Het activiteitenprogramma is door de verwachte hitte aangepast. Van Buul: “Woensdag hadden we een uitstapje naar Dierenrijk in Nuenen gepland en vrijdag zouden we een bezoek brengen aan de Scoutsrally in Neerpelt. In verband met de hitte gaan deze activiteiten echter niet door.”

De kinderopvang is onder meer uitgerust met airconditioning en zonwerend glas. Er hangen schaduwdoeken, zodat de kinderen naar buiten kunnen. Verder zijn er spelletjes met water en wordt er gezorgd voor extra vocht in de vorm drinken en ijsjes. “Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor onze medewerkers”, vertelt Van Buul.

Bij naastgelegen zwembad, het Zuiderpoortbad, dat eveneens wordt geleid door Van Buul, was het afgelopen woensdag rustig. Van Buul: “We hopen dat mensen wat verkoeling komen zoeken bij deze hoge temperaturen. Daarom hebben we onze openingstijden tijdelijk aangepast. We zijn ’s ochtends eerder open en gaan ’s avonds wat later dicht.”

Ook bij het Sint-Jan Berchmans in Hamont is het hitteprotocol van kracht. De bewoners worden deze week, bij temperaturen van bijna veertig graden, getrakteerd op extra ijsjes, drank en verkwikkende voetbaden. 

Bewoners krijgen verder onder meer het advies om luchtige kleding te dragen. “Ook het kledingprotocol voor onze medewerkers is aangepast. Zij mogen in de zomer een korte broek dragen”, vertelt woordvoerder Nienke Schellekens van het Sint-Jan Berchmans.

“We zijn er onder meer alert op dat onze bewoners en medewerkers voldoende drinken. Dat geldt ook voor onze medewerkers. Daarom worden er extra rondes met drank en ijsjes gemaakt. Verder houden wij alle deuren en ramen zoveel mogelijk dicht en proberen we mensen samen te brengen in gekoelde ruimtes. Daarnaast doen we er alles aan om onze bewoners zo min mogelijk te belasten en fysieke inspanningen tot het minimum te beperken. Als mensen toch naar buiten willen, dan wordt er gezorgd voor zonnebrand en een hoedje of petje.” Het hitteprotocol is van kracht voor alle rusthuizen van Integro (dat is een overkoepelende samenwerking van acht rusthuizen in Limburg). Hieronder vallen, behalve het Sint-Jan Berchmans in Hamont, ook woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Neerpelt en woonzorgcentrum Immaculata in Overpelt.