Fietszoektocht De Wiek

HAMONT-ACHEL – De Wiek, met zijn 13 rolstoelaangepaste studio’s, is een geïntegreerd woonconcept voor personen met een zware fysieke handicap en/of niet aangeboren hersenletsel. Het dienstencentrum De Klimroos tracht door kleinschalige projecten, een aangepaste woon- en leefomgeving te bieden aan personen met een handicap. In een huiselijke sfeer wordt er ook op zoek gegaan naar een zinvolle dagbesteding, en zoeken we aansluiting met het “gewone” leven. Dit is ook één van de redenen waarom er gekozen werd voor het integreren van een huisdier in de leefgroep. 

Hachiko VZW, een organisatie die assistentiehonden opleidt voor mensen met een motorische handicap, was bereid om op onze vraag naar een huisdier een antwoord te bieden. Een goed opgeleide instellingshond zou op verschillende domeinen een positieve invloed kunnen hebben op het leven van de bewoners. In de zomer van 2012 werd De Wiek op de wachtlijst geplaatst voor een hond van de VZW Hachiko. Begin 2014 pas begon een stageperiode om het personeel vertrouwd te maken met het werken met een instellingshond. Na het slagen op een uitgebreid examen, werd assistentiehond “Frostie” toegewezen aan De Wiek. Sinds eind januari 2015 is hij ingezet in de werking. Concreet “woont” Frostie bij een personeelslid thuis. Telkens als zij gaat werken, gaat de hond mee naar de leefgroep. Op deze manier heeft Frostie een goed evenwicht tussen werken en ontspanning.

Ondanks dat Frostie veel praktische zaken kan, zoals deuren openen, zaken oprapen, … is de belangrijkste taak van Frostie “er gewoon zijn” voor de bewoners. Zij genieten uitgebreid van het (fysieke) contact, de knuffels,…. Dé absolute meerwaarde wordt iedere keer bewezen wanneer Frostie een grote glimlach op het gezicht van de bewoners tovert. 

Het spreekt vanzelf dat zo’n hond aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Omdat we deze kosten niet willen doorrekenen aan de bewoners, organiseert De Wiek jaarlijks een steunactie. Op zondag 18 augustus is er voor de 6e keer een fietszoektocht en hondenwandeling. Het is een actieve en plezante zoektocht waar men vragen moet oplossen waarmee je zo kans maakt op een van de vele mooie prijzen.  Vertrekpunt is De Wiek, De Kempkens 54 in Hamont tussen 10 tot 15 uur. De prijsuitreiking is om 18 uur. Ons terras met eten en drank is de hele dag geopend, ook voor niet deelnemers.