Rondje tuin in augustus met Gert-Jan

De vakanties zijn in volle gang. Het weer was de thuisblijvers goed gezind in juli. Maar 40 graden is misschien een beetje overdreven. Het is echter zeer droog wat natuurlijk niet goed is voor tuin en natuur. De nieuwe aanplant van dit jaar moet regelmatig van water worden voorzien, zeker als de temperatuur boven de 30 graden uit komt. Deze maand worden de dagen helaas zichtbaar korter, met bijna 2 uur zelfs. Augustus kent soms zeer warme dagen met volop zon, met soms flinke regen- en onweersbuien als gevolg. Wat het ook wordt deze maand, klusjes zijn er genoeg. Luieren mag natuurlijk ook. Met zeer droog weer zal men regelmatig moeten sproeien. Vooral planten in potten, bakken en hanging baskets hebben behoefte aan veel water en natuurlijk mest niet te vergeten. Vloeibare mest wordt snel door de planten opgenomen via de wortels en bladeren. Natuurlijk kan er ook natuurlijke mest gegeven worden, deze verteert langzaam en geeft gedoseerd de meststoffen af. Om langer van de bloei van eenjarigen te kunnen genieten verwijdert men regelmatig de uitgebloeide bloemknoppen. Doe dat ook bij Dahlia’s en rozen. Een tuin met een verscheidenheid aan planten trekt vele insecten. De tuin kan een verlengstuk worden van de natuur. Door de droogte en de verwachte opwarming van de aarde is het misschien een idee om uw gazon om te toveren tot een bloemenweide. Waar zijn de bloemenvelden van vroeger gebleven? De moderne landbouw heeft haar sporen achtergelaten. In Groot-Brittannië is nog maar 97 % van de natuurlijke bloemrijke graslanden over sinds de 2e W.O. Een bloemenweide aanleggen heeft diverse voordelen. Het scheelt een heleboel grasmaaien, bemesten en sproeien, dus meer vrije tijd en beter voor de portemonnee. Tevens is het een groot restaurant voor vele insecten. Vlinders, hommels en bijen zullen u dankbaar zijn. Insecten trekken vogels en dieren als egels en vleermuizen. De maanden augustus en september zijn zeer geschikt om een nieuwe weide aan te leggen. Begin met een klein stukje tuin is het advies, zo zijn de woekerende onkruiden beter onder controle te houden. Onze eigen gemeente doet haar best om een bloem- en bijenvriendelijke gemeente te zijn door het verstrekken van o.a. gratis bloemenzaad in het voorjaar. Natuurvriendelijk onderhouden van gemeentelijk bezit. Dit jaar waren we in de Immenhof te Budel. Een bloemen- en bijentuin gelegen midden in de natuur. Daar werd ook gratis bloemenzaad en informatie verstrekt voor een bloemenweide. Een uitzending van Gardeners World over bloemenweides heeft ons helemaal enthousiast gemaakt. De plannen liggen er, nu de uitvoering nog. Wie van plan is om een nieuwe tuin aan te leggen, houdt misschien rekening met de verandering van het klimaat. We kenden lange tijden van droogte de laatste jaren. Dus Hortensia’s op een zeer zonnige plek is niet zo’n goede keuze. Misschien is aanleg van een rotstuin een idee. Bergen spreken de meeste mensen wel aan, zeker als men regelmatig op vakantie gaat in de bergen. Alpenweiden, rots hellingen, beekjes, alles is mogelijk. Het voordeel van de meeste van deze rotsplanten is dat ze weinig water nodig hebben en goed groeien op een zonnige plek. Goede voorbeelden zijn Steenbreek (Saxifraga), Sedum en Sempervivum (huislook). Maar er zijn natuurlijk nog veel meer interessante planten die geschikt zijn voor een rotstuintje. Laat u bij uw aankoop goed adviseren, want er zijn ook soorten die een woekerend karakter hebben. De zomer is op haar top, de eerste Cyclamen hederifolium komen in bloei. Geniet van augustus in de tuin, op het terras, in de natuur of op vakantie. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu. 

Groetjes Gert-Jan