‘Nederland is maar een heel klein stukje van de wereld’

Het maken van een wereldreis scoort hoog op menig bucketlist. Voor veel mensen blijft het echter bij een droom. Niet voor Mark en Irene Reijman-Sikkel. Als digitale nomaden reizen ze met hun kinderen de wereld rond.

Thuiskomen in Nederland doet het echtpaar in Brabant, om precies te zien in Heeze. “Daar woont mijn schoonmoeder. We kopen er onze hagelslag en stroopwafels voor het vervolg van de reis”, vertelt Mark Reijman (36). Hij en zijn vrouw Irene (36) zijn echte globetrotters. Mark: “Dit is ons zesde jaar buiten Nederland. Na onze bruiloft in 2013 zijn we naar Maleisië geëmigreerd. Daar hebben we drie en een half jaar gewoond en gewerkt. Toen begon het te kriebelen.” 

Inmiddels is het gezin anderhalf jaar onderweg. Mark: “We reizen met in totaal ongeveer dertig kilo en zijn met zo weinig nog nooit zo gelukkig geweest.” De wereldreis bracht Mark, Irene en hun zoontjes Oscar en Felix tot op heden in landen als Zuid-Korea, Thailand, Oostenrijk, Griekenland, de Verenigde Staten, Mexico en Guatemala. Op dit moment is het gezin bezig met een vijf weken durende trip door Ecuador. 

Veel mensen dromen van het maken van een wereldreis. Mark kan het iedereen aanraden. Niet alleen vanwege de doorgaans bijzonder prettige weersomstandigheden. “Als gezin kom je voortdurend in nieuwe, uitdagende situaties terecht, waardoor je elkaar nog beter leert kennen. En als je ziet hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven, dan leer je ook dingen in een breder perspectief te plaatsen. Bovendien, lukt het niet, of is het niet wat je ervan had verwacht, dan kun je er altijd nog mee stoppen.”

Het besluit om het avontuur aan te gaan ging echter niet over een nacht ijs. “Zeker omdat wij met kinderen reizen moeten we onderweg blijven werken”, vertelt Mark. De wereld van de e-commerce bood uitkomst. Het ondernemerspaar runt de vergelijkingswebsites zorgvillaexpert.nl en photobooths-huren.nl. Hiervoor hoeven ze fysiek niet in Nederland aanwezig te zijn. 

Doordeweeks wordt er gewerkt en gaan de kinderen naar een kinderdagopvang. Mark: “In het weekend doen we toeristische dingen. Daardoor blijft het vakantiegevoel overheersen. Onze kinderen zitten nog in de peuterleeftijd, dus de schoolplicht speelt op dit moment nog niet. Ze doen het heel goed. Wel is het lastig voor ze om snel weer afscheid te nemen. Ondertussen doen ze echter ook veel waardevolle ervaringen op. Ze zien bijvoorbeeld dat niet iedereen op deze wereld het even goed heeft.”

Mark en Irene hebben geleerd om niet te ver vooruit te plannen. “Mexico stond bijvoorbeeld op geen enkel lijstje”, vertelt Mark. Een definitieve terugkeer naar Nederland zit er waarschijnlijk niet in. “Nederland is maar een heel klein stukje van de wereld. Er is nog zoveel meer te zien.”

Digitale nomaden

Mensen die tegelijkertijd reizen en werken worden digitale nomaden genoemd. Met hun laptop binnen handbereik reizen ze over de hele wereld. 

Het ondernemersechtpaar Mark en Irene Reijman verdient zijn brood in de e-commerce. Mark runt de start-up photobooths-huren.nl. Mark: “We brengen klanten en kleine ondernemers via de site bij elkaar en krijgen hier een commissie voor. Omdat alles zich op de website afspeelt, kunnen we dit doen zonder zelf in Nederland te zijn. Inmiddels is de site uitgegroeid tot de grootste in Nederland en zijn we druk bezig met de uitbreiding naar België.” 

Zijn vrouw Irene is zorgvillaexpert.nl gestart. Deze vergelijkingssite biedt met ruim 200 zorgvilla’s een uitgebreid overzicht van particuliere verpleeghuizen in Nederland.